Democraten houden handen af van doodstraf

Toen de Republikeinse gouverneur van Illinois de doodstraf afschafte in zijn deelstaat, wekte dat bij de tegenstanders de hoop dat de Democratische partij er een thema van zouden maken in de campagne voor presidentsverkiezingen. Maar de belangrijkste kandidaten vinden het meer opportuun om erover te zwijgen. Sommige Democraten pleiten zelfs voor de doodstraf.



In 2004 zullen er 26 Amerikanen die nu op death row zitten, geëxecuteerd worden. Allicht komt daar ook de volgende jaren geen verandering in, ook niet als de Democraten het Witte Huis veroveren. Van de Democratische presidentskandidaten willen enkel Al Sharpton, Dennis Kucinich en Carol Moseley executies afschaffen. Maar in de opiniepeilingen worden zij als kansloos omschreven.

Howard Dean, de gedoodverfde tegenstander van George W. Bush, is voorstander van de doodstraf. Hij zegt er wel bij dat hij ze enkel wil uitgevoerd zien voor extreme en gruwelijke misdaden zoals terrorisme en het doden van agenten of kinderen. John Kerry, Wesley Clark en John Edwards, drie andere kanshebbers, zijn eveneens pro onder voorbehoud. Joseph Lieberman en Dick Gephardt zijn hevige voorstanders. Lieberman scoort graag met het thema - zo liet hij optekenen in het weekblad ‘Village Voice’ dat hij de liberale theorieën die hij opdeed tijdens zijn studies in de rechten heeft afgezworen nadat hij geconfronteerd werd met de realiteit van de straat in mijn buurt New Haven. Nadat bij hem thuis werd ingebroken, begon Liebermann naar eigen zeggen strengere strafwetten voor te stellen, inclusief de doodstraf.

Er is in Amerika politieke moed nodig om tegen de doodstraf te zijn. Ongeveer zestig procent van de Amerikanen steunt de doodstraf, zo blijkt uit de meest recente enquête van het peilingbureau Harris. Een trieste vertoning, zo noemt Robert Deans van het Death Penalty Information Centre de campagne van de Democratische kandidaten. Ze durven geen standpunt in te nemen omdat ze vrezen dat ze anders het etiket ‘soft on crime’ opgekleefd krijgen. Het informatiecentrum denkt dat de doodstraf minder voorstanders zou kennen als de publieke opinie er degelijk over geïnformeerd werd. De doodstraf wordt selectief toegepast op armen en zwarten, herhaalt Deans. Afro-Amerikanen maken 14 procent van de bevolking uit, maar van de 800 mensen die sinds de herinvoering van de doodstraf in 1977 geëxecuteerd werden, was maar liefst 42 procent zwart.

Mensenrechtengroepen als Amnesty International proberen intussen de scherpste kantjes van het Amerikaanse death row systeem af te veilen door executies van mentaal gehandicapten en minderjarigen aan te kaak te stellen. Volgens Amnesty werd de doodstraf in meer dan 70 landen afgeschaft, maar werden tijdens de eerste 11 maanden van 2003 toch 1.500 mensen geëxecuteerd. Het gros van de executies vonden plaats in de VS, China en Iran. In de huidige internationale context is het hoog tijd, vindt Amnesty, dat de politieke leiders in de VS pleiten voor de afschaffing van de doodstraf. Hun nalatigheid begint sterk op hypocrisie te lijken wanneer ze de VS voorstellen als de mensenrechtenkampioen van de wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.