Democraten plooien voor offshore drilling

De Amerikaanse Democraten lijken hun verzet tegen de controversiëleolieboringen voor de kust op te geven. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei op CNN dat haar partij nu toch bereid is om te praten over een compromis.
Pelosi deed haar uitspraken op het populaire praatprogramma “Larry King Live” op de nieuwszender CNN. Ze zei er dat ze een stemming over olieboringen voor de kust zou overwegen als die deel uitmaakte van een ruimer energievoorstel. Daarin zouden ook investeringen in hernieuwbare bronnen en een vermindering van de strategische oliereserve in opgenomen moeten zijn. De democraten hadden tot nog toe een stemming over “offshore drilling” resoluut geweigerd, ondanks blijvende druk van de republikeinen. De olieboringen zijn controversieel omdat ze haaks staan op de strijd tegen de klimaatverandering en vaak in kwetsbare ecosystemen moeten gebeuren.

De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, reageerde meteen enthousiast op de opening van Pelosi. “Ons antwoord is simpel”, zei hij. “we willen zo snel mogelijk stemmen over een grotere energieproductie en een daling van de prijzen aan de pomp om de druk op de Amerikaanse bevolking zo snel mogelijk te verlichten” . Boehner voegde daaraan toe dat “Zij en haar Democratische collega’s meer dan welkom waren om de Republikeinen te vervoegen in de historische oproep tot actie omtrent de Amerikaanse energievoorziening.

“Olieboringen lossen niets op”



De republikeinen stellen olieboringen voor de kust stelselmatig voor als het antwoord op het energietekort in de VS. Deskundigen waarschuwen nochtans dat het minstens een decennium zal duren voor de investeringen daadwerkelijk prijsdalingen aan de pomp opleveren. Pelosi benadrukte dan ook dat er andere en meer dringende maatregelen nodig zijn om de prijs aan de pomp te drukken. Ze zei dat president Bush de sleutel heeft tot meer dan zevenhonderd miljoen vaten olie in de strategische reserve, en een deel daarvan op korte termijn moet vrijmaken.
Ze wees er ook nogmaals op dat er al vergunningen zijn om naar olie te boren in 68 miljoen are kustwateren, en dat daar dus eerst geboord kan worden. Tot slot brak ze een lans voor het gebruik van het overvloedig aanwezige aardgas en voor hernieuwbare energiebronnen, die volgens haar veel sneller resultaten opleveren dan nieuwe olieboringen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.