Democraten stellen opnieuw CO2-taks voor

Vier jaar na een mislukte poging stellen de Democraten in het Amerikaanse Congres opnieuw een plan voor om belasting te heffen op CO2-uitstoot. Het is de meest eenvoudige manier om tegelijk de staatsfinanciën en het klimaat te redden, klinkt het.

Het voorstel van de congresleden is vrij eenvoudig: een nieuwe belasting op de uitstoot van broeikasgassen door stroomcentrales, fabrieken, raffinaderijen en andere grote vervuilers. Die zouden 15, 25 of 30 dollar per ton uitstoot moeten betalen, bedragen die jaarlijks met enkele procenten stijgen om het effect te bestendigen.

De middelen die daardoor in de staatskas komen, moeten de belastingdruk op gezinnen verminderen, naar investeringen en onderzoek in schone energie gaan, en mogelijke ontslagen in de sector opvangen.

Het initiatief gaat uit van de volksvertegenwoordigers Henry Waxman en Earl Blumenauer, en wordt in de Senaat gesteund door Sheldon Whitehouse en Brian Schatz, allemaal Democraten.

Dubbel effect

Een belasting op uitstoot wordt al jaren geopperd door economen als meest eenvoudige manier om vervuiling te ontraden, maar binnen het Amerikaanse Congres was er nooit veel steun voor te vinden.

“Een prijs kleven op CO2 helpt meteen de twee grootste problemen van het land op te lossen: de klimaatverandering voorkomen en het begrotingstekort doen krimpen”, zegt Waxman in een persbericht. “Er zijn al eerder voorstellen gedaan in die richting, maar dit voorstel is uniek door zijn opzet. We willen een systeem creëren waarbij elk agentschap doet waar het goed in is en waarbij de administratieve lasten en kosten zoveel mogelijk geminimaliseerd worden. Centrales, oliebedrijven en andere grote vervuilers rapporteren nu al aan het milieuagentschap EPA. We willen op dat bestaande programma verder werken.”

“CO2-vervuilers hebben al veel te lang de werkelijke kosten van hun vervuiling kunnen afwentelen op de Amerikaanse burger in de vorm van vuile lucht, verzuurd water en een veranderend klimaat”, zegt zijn collega in de Senaat Whitehouse. “Dit voorstel is het begin van een proces om wetgeving te creëren die de vervuiling vermindert maar ook een belangrijk principe aanhoudt: dat al het geld terugkeert naar het Amerikaanse volk.”

Volgens de initiatiefnemers heeft het voorstel het potentieel om het milieu te beschermen, de begroting te verminderen, nieuwe banen te creëren en de overgang naar schone energiebronnen te stimuleren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift