Democraten willen hervorming immigratiewetgeving

Het nieuw gekozen Amerikaanse Congres heeft hervorming van de immigratiewetgeving hoog op de agenda staan. Een groep afgevaardigden werkt aan een wetsvoorstel waarin waarschijnlijk een route tot legalisering van illegale immigranten wordt opgenomen.
In het nieuwe wetsvoorstel is ook sprake van een tijdelijk gastarbeidersprogramma, een plan dat zowel onder Democraten als Republikeinen omstreden is.

Uit een opiniepeiling die de Tarrance Group in november hield, blijkt dat kiezers verwachten dat het Congres zich het komende jaar buigt over de hervorming van de immigratiewetgeving. Vijftig procent van de respondenten sprak zich daarvoor uit, tegen 37 procent die de geen versoepeling wil. Zesentachtig procent vond dat illegale immigranten gelegaliseerd moeten kunnen worden, als ze werken, belasting betalen, Engels leren en zich niet crimineel gedragen. Ondanks de verkiezingswinst van de Democraten worden werkende illegalen nog steeds opgespoord en uitgezet. Daardoor heerst in veel immigrantengemeenschappen een sfeer van angst en onzekerheid.

De vertrekkende Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Congres toonde zich de afgelopen jaren juist voorstander van een strenger beleid. De afgevaardigden keurden draconische maatregelen goed, zoals de bouw van een 1100 kilometer lang hek langs de grens met Mexico. Achttien procent van de Democraten stemde ook voor de maatregel.

Jorge Durand, een Mexicaanse expert in immigratiezaken van de Universiteit van Guadalajara, zegt dat een tijdelijk gastarbeidersprogramma ook stimulansen voor Mexicanen moet bevatten om terug te keren naar Mexico. “Veel Mexicanen willen werken in de VS, het is niet hun bedoeling er te blijven.” De strenge immigratiemaatregelen maken het voor de illegale migranten echter erg moeilijk en gevaarlijk om te reizen.

Een ander voorstel dat hoog op de Democratische agenda staat, is een verhoging van het minimumloon. Dat ligt al negen jaar vast op 5,15 dollar per uur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift