Democratische kandidaten beloven dubbel zoveel geld voor strijd tegen aids

Alle negen Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 beloven 30 miljard dollar voor de strijd tegen aids in de volgende vijf jaar. Dat is dubbel zoveel als de 15 miljard die president George Bush wil spenderen. De Democraten schaarden zich achter de eisen van het platform ‘Stop AIDS’.

De vijftien miljard dollar van Bush werden begin dit jaar gevierd als een doorbraak, maar kennen een trage start. Voor 2004 heeft de president slechts 2 miljard gevraagd, hoewel het congres 2,4 miljard had goedgekeurd Onheilstijdingen over de omvang van de aidsepidemie hebben de roep om meer middelen intussen versterkt.

Het VN-agentschap UNAIDS schat het aantal nieuwe hiv-besmettingen dit jaar op vijf miljoen. Het overgrote deel van de 42 miljoen seropositieven woont in sub-Saharaans Afrika en is relatief jong, waardoor de piek van de aidsepidemie waarschijnlijk pas binnen dertig jaar te verwachten valt. Unicef meldde dat meer dan 13 miljoen kinderen in de wereld een of beide ouders aan aids hebben verloren. Dit is slechts het begin van een crisis met enorme proporties.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich tot doel gesteld tegen 2005 drie miljoen mensen aan aidsremmende geneesmiddelen te helpen. Tegen 2012 moet elke hiv-patiënt geneeskundige zorgen krijgen. Om dat te realiseren moet er dringend meer geld komen in het multilaterale Globale fonds voor de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. De regering Bush moet nog haar goedkeuring geven om de bijdrage voor 2004 op te trekken tot 550 miljoen dollar.

Organisaties van Afrikaanse Amerikanen, vrouwen, kerken en mensenrechtenactivisten proberen intussen van de aidsproblematiek een onderwerp te maken voor de verkiezingen. Vanaf maandag biedt de website www.aidsvote.org informatie over de omvang van de crisis en de antwoorden van de verschillende presidentskandidaten.

De negen Democraten schaarden zich niet alleen achter het bedrag van 30 miljard dollar. Ze beloofden ook een hogere kwijtschelding van de schuldenlast, meer waardering voor de rol van de vrouw in de strijd tegen aids en handelsregels die de toegang tot generische geneesmiddelen vergemakkelijken.

Jim Lobe

xml=7

Ref: na he ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.