Demonstraties in Venezuela escaleren

Terwijl het geweld in Kiev uit de hand loopt, groeit ook de chaos in Caracas en andere Venezolaanse steden. De arrestatie van de radicale oppositieleider Leopoldo López dinsdag 18 februari, heeft het geweld nog doen toenemen. Gisterenavond nog bestookte de nationale garde demonstranten met traangas en schiethagel, en werden razzia’s gehouden op plaatsen waar vaak studenten samenkomen. Politiek oppositieleider Henrique Capriles roept op tot kalmte. 

  • Fhaidel Studenten protesteerden vorige week vreedzaam in verschillende Venezolaanse steden, onder andere in Valencia. Fhaidel

Volgens de overheid is Leopoldo López de aanstoker van het geweld vorige week woensdag, met de intentie een staatsgreep op president Maduro voor te bereiden. Hij wordt beschuldigd van dubbele moord, terrorisme, schade aan openbare eigendommen en ophitsen van de gemoederen.    

Via videoboodschappen en tweets liet López weten zich niet langer te verschuilen. Tijdens een klopjacht dit weekend werden zijn familieleden lastig gevallen met huiszoekingen, en op maandag vielen ordestrijdkrachten het hoofdkwartier van López’ politieke partij, Movimiento Voluntad Popular, binnen.

Hoewel hij claimt onschuldig te zijn aan het geweld, gaf hij zichzelf over na een anti-overheidsdemonstratie dinsdag. Meer dan vijfduizend demonstranten begeleidden hem naar het justitiepaleis, waar hij na een speech werd weggevoerd naar een gevangenis buiten Caracas.

López zou normaal vandaag, donderdag 20 februari, voor een rechter verschijnen. Maar met de groeiende onrust op de straten, is deze zitting uitgesteld.

“La Salida”

De recente protesten in Venezuela zijn onderdeel van de zogenaamde “La Salida” (De Uitgang), een campagne van López en andere leden van de oppositie, om Hugo Chávez’ opvolger de laan uit te sturen. 

De gematigde Henrique Capriles, Maduro’s tegenstander in de verkiezingen vorig jaar, waarschuwde in een persconferentie vrijdag dat de gebeurtenissen niet volstaan om voor een exit van Venezuela’s regering te zorgen. 

Volgens hem mag geen enkele politieke oppositie leiden tot een pad van bloed: hij is voor vreedzame protesten. Geweld leidt tot niets volgens hem. Hij beschuldigde de regering openlijk van het ondersteunen van paramilitaire groepen en het veroorzaken van het geweld op woensdag.

Golven van geweld in heel Venezuela

Al twee weken komen Venezolanen op straat tegen de op hol geslagen inflatie, de algemene criminaliteit, de gestrande economie en een overheid die de media censureert. 

Vorige week woensdag vielen twee doden tijdens protesten tegen de opsluiting van studenten. Duizenden mensen kwamen toen mee demonstreren. López houdt vol dat hij niet aanwezig was toen de doden vielen en filmpjes op online media suggereren dat de schutter aan de kant van de overheid stond.

In een wijk in de hoofdstad kamperen sindsdien protesterende studenten. Eerder vandaag vielen daar verschillende gewonden toen tanks, de nationale garde en paniek zaaiende aanhangers van de regering die rondrijden op motors,op de studenten schoten met rubberen kogels.

Dezelfde verhalen sijpelen via getuigenissen op sociale media binnen uit Caracas, Valencia, Merida en San Cristobal. Ongewapende burgers worden er op straat en zelfs in hun huizen aangevallen.

President Nicolas Maduro reageert agressief op de ongewapende demonstranten en blijft López als schuldige aanduiden. Door het neerslaan van elk protest wil hij ook voorkomen dat zijn rivaal binnen het Chavisme, Diosdado Cobello, voorzitter van het Venezolaanse parlement, een kans zou zien om de macht te grijpen.

Verenigde Staten mee in complottheorie

De vraag is of er snel een einde komt aan het geweld. Op 5 maart is het een jaar geleden dat president Chávez overleed aan de gevolgen van kanker. In het voorbije jaar werden al twee keer Amerikaanse diplomaten uit het land gezet. Volgens de overheid zijn de Verenigde Staten betrokken bij een complot met leden van Venezolaanse oppositie. 
Maandag, de dag voor López’ arrestatie, was het de derde keer dat dit voorviel. 

In 2002 stond het land al in voor een 47-uur durende staatsgreep waarmee men Chávez aan de kant wilde zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.