Den Haag trekt grenzen in Caribische Zee

Honduras en Nicaragua weten sinds maandag (9 oktober) precies hoe hun onderlinge grens in de Caribische Zee verloopt. Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maakt een einde aan de grensgeschil dat langer dan twintig jaar duurde. Maar er zijn nog veel andere grenzen in de Caribische wateren die niet vastliggen.
Den Haag trekt de grens tussen de Hondurese en Nicaraguaanse wateren op de 15de breedtegraad, en niet op de 17de breedtegraad zoals Nicaragua dat wilde. Dat geeft Honduras zeggenschap over ongeveer 80 procent van de 34.500 vierkante kilometer zeeoppervlak die de twee landen elkaar betwistten.
Binnen de Hondurese zone liggen de meeste visgebieden die de belangrijkste aanleiding vormden voor het conflict. Honduras kan nu ook met een gerust hart zijn vlag planten op de eilandjes Bobel, Sabana, Port Royal en Sur. Nicaragua krijgt Edimburgo.
Manuel Zelaya en Daniel Ortega, de presidenten van Honduras en Nicaragua, ontmoetten elkaar maandag (9 oktober) op de grensovergang van El Ocotal. Ze beloofden allebei dat ze de uitspraak van den Haag zullen respecteren en dat ze zich zullen inzetten voor de integratie van Centraal-Amerika.
Het grensgeschil tussen Nicaragua en Honduras vond zijn oorsprong in 1986, toen Honduras zijn zeegrenzen met Colombia vastlegde. Nicaragua stelde dat daardoor zijn eigen aanspraken op delen van de Caribische Zee in het gedrang kwamen. Toch ratificeerde het Hondurese parlement in 1999 het verdrag met Colombia waarin de maritieme grenzen zijn opgenomen.
De onenigheid over het maritieme grensverloop tussen Nicaragua en Honduras leidde tot een reeks incidenten tussen de twee landen. De Organisatie van Amerikaanse Staten stelde in 2000 een bemiddelaar aan om de gemoederen te kalmeren en een militair conflict af te wenden.
Als strafmaatregel legde Nicaragua Honduras een invoertarief van 35 procent op. Dat bracht de Hondurese economie schade toe en betekende een stap achteruit voor het economische integratieproces tussen de twee landen en Guatemala en El Salvador. De hoge invoerheffing is intussen opgeschort, maar nog niet wettelijk afgevoerd.
De uitspraak van Den Haag is een streep door de rekening van Nicaragua. Het wilde zijn zeegrens ook naar het noorden opschuiven om sterker te staan in de onderhandelingen met Colombia. Managua beschuldigt dat land ervan de Caribische Zee te willen omdopen tot “Colombiaanse Zee”.
Ook andere zeegrenzen in de Cariben liggen nog niet vast. Honduras moet zijn grenzen met Cuba, Jamaica, de Dominicaanse Republiek, Belize en Guatemala nog bepalen. Nicaragua moet onder meer nog tot een akkoord komen met Colombia, Jamaica en Costa Rica.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.