Derde van Colombiaanse parlement heeft paramilitaire banden

Nog steeds hebben veel Colombiaanse parlementsleden banden met paramilitairen. Dat blijkt uit onderzoek van een plaatselijke organisatie.

  • CC BY-SA 2.0 Miguel Olaya De Colombiaanse senaat. CC BY-SA 2.0 Miguel Olaya

In 2004, bij de ontwapening van paramilitaire groepen, gaf de paramilitaire leider Salvatore Mancuso toe dat zijn extreemrechtse organisatie 35 procent van het parlement controleerde. Vandaag lijkt er weinig veranderd, zegt de Fundación Paz y Reconciliación (Stichting Vrede en Verzoening).

De organisatie ging na welke banden de pas verkozen parlementsleden hebben met paramilitairen. Nog steeds blijken 33 senatoren, bijna een derde van de Senaat, zulke banden te hebben. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat het om 37 verkozenen, goed voor 22 procent.

Het pas verkozen parlement is een van de belangrijkste van de laatste vijftig jaar. Het zal moeten beslissen over de uitkomst van de vredesonderhandelingen die momenteel in Havana aan de gang zijn tussen de regering van Juan Manuel Santos en de linkse FARC-rebellen. Regering en rebellen waren vijftig jaar lang in een bloedige oorlog verwikkeld.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift