Détente tussen Washington en Caracas ?

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opvallend positief gereageerd op het referendum van zondag dat de Venezolaanse president Hugo Chávez onbeperkt herverkiesbaar maakte. Dat wijst erop dat president Barack Obama de verzuurde relaties met zijn Venezolaanse ambtsgenoot Hugo Chávez wil verbeteren.
Gordon Duguid, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde dinsdag (17 februari) dat Washington “verontrustende berichten over intimidatie” had gekregen, maar hij zei toch dat de stembusgang “voor het grootste deel helemaal consistent was met het democratische proces”. Zoveel lof heeft Venezuela lang niet meer gekregen uit de VS.

ProvocatiesDe regering van president George W. Bush sloeg de voorbije jaren steevast een agressieve toon aan tegenover Caracas. Bush toonde zich in 2002 zelfs blij met een staatsgreep die Chávez even van de macht verdreef. De Venezolaanse president beantwoordde die afwijzing met niet aflatende provocaties.  

Vorig jaar kwam er een nieuw dieptepunt. In september wees Chávez de Amerikaanse ambassadeur in Caracas uit om zijn solidariteit te betuigen met de Boliviaanse president Evo Morales. Die had hetzelfde gedaan met de Amerikaanse ambassadeur in La Paz omdat die op de splitsing van het land zou hebben aangestuurd. De VS zetten op hun beurt de Venezolaanse ambassadeur in Washington het land uit.

Tot voor kort leek het erop dat de machtswissel in Washington geen einde zou maken aan de animositeit. Vorige maand nog haalde Chávez hard uit naar Obama – hij vergeleek zelfs diens “stank” met die van Bush – omdat Obama Venezuela op de vingers had getikt voor de vermoedelijke steun die de Colombiaanse rebellengroep FARC er krijgt.

OmmekeerMaar zaterdag verklaarde Chávez dat hij bereid was directe gesprekken te voeren met Obama om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren.

Amerikaanse experts geloven niet dat de Amerikaanse regering echt haast zal maken met een eventuele verzoening. Daarvan zou Chávez volgens de Amerikaanse inschatting politiek te veel profiteren. Bovendien heeft Obama nog geen topmedewerkers benoemd die de relaties met Latijns-Amerika vorm moeten geven. Maar voorzichtige toenadering zit er volgens de experts wel in.

Er zijn in elk geval veel mogelijkheden om de relaties te verbeteren. Na de staatsgreep van 2002, die volgens Chávez actief gesteund werd door de VS, verbrak Venezuela alle contacten van het Venezolaanse leger met de Amerikanen, en zette hij ook de samenwerking met de Amerikaanse drugsbestrijding stop. Venezuela heeft ook enge banden aangeknoopt met Iran en Rusland, twee geopolitieke tegenstanders van de VS.

Aan de economische samenwerking tussen de twee landen kwam wel nooit een einde. Venezuela is een belangrijke olieleverancier van de VS. Maar precies aan die afhankelijkheid wil Obama wat veranderen. Omdat de vraag naar olie momenteel ook op andere markten zwak is, lijkt Venezuela in dat opzicht zeker gebaat bij betere relaties met de VS. En de Verenigde Staten kunnen in deze barre tijden voor de economie ook alleen maar voordeel doen bij een betere verstandhouding met Venezuela.

Een eerste mogelijke stap voor de twee landen is de twee weggestuurde ambassadeurs weer op hun post brengen.


Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift