Dialoog tussen VS en Cuba blijft beperkt

In de Cubaanse hoofdstad Havana vonden deze week nieuwe gesprekken plaats tussen delegaties van de Verenigde Staten en Cuba. Op de agenda stonden alleen migratiekwesties. Cuba had op meer gehoopt toen Barack Obama twee jaar geleden in het Witte Huis trok, maar een diepgaander dialoog zit er niet aan te komen.

“Er komen geen signalen”, zegt Esteban Morales, VS-expert in Cuba. “Cuba stelde al een tijd geleden een reeks thema’s voor om de gespreksagenda te verruimen, maar Washington reageerde niet.”

Dat Ileana Ros-Lehtinen, Republikeins en van Cubaanse origine, de nieuwe voorzitter is van de commissie Buitenlandse Zaken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zal een zeer negatieve impact hebben op pogingen van het Congres om de relaties met Cuba te verbeteren, zegt academicus Arturo López-Levy van de Universiteit van Denver. “Ros-Lehtinen heeft elk initiatief om het embargo te versterken gesteund, en ze heeft elke wet om het embargo te verlichten helpen blokkeren.”

Maar het grootste probleem in de bilaterale relaties, zegt López-Levy, is dat Washington onverstandig gereageerd heeft op de economische hervormingen en de vrijlating van politieke gevangenen, ook al had Obama juist op die vlakken meer “dynamisme” gevraagd van Cuba.
Volgens Esteban Morales zijn er momenteel minder spanningen tussen Havana en Washington maar kan men ook niet zeggen dat er vooruitgang wordt geboekt. “Obama heeft in eigen land problemen op te lossen, Cuba behoort niet tot zijn prioriteiten.”

Draad

De diplomatieke relaties tussen beide landen werden in 1962 geschorst, maar in 1994 en 1995 ondertekenden ze migratieakkoorden die elke zes maand herzien kunnen worden via vergaderingen die afwisselend in de VS en Cuba plaatsvinden. Die bijeenkomsten werden in 2003, onder de Republikeinse president George W. Bush, onderbroken. Toen de Democraat Barack Obama in 2009 president werd, werd de draad opnieuw opgenomen.

Woensdag vond er opnieuw een vergadering plaats. In aparte verklaringen onderstreepten zowel Havana als Washington dat ze deze ontmoetingen willen voortzetten. Havana zei dat de gesprekken “in een respectvolle sfeer” verliepen.

Provocatie

De Amerikaanse delegatie, onder leiding van Roberta Jacobson, vroeg opnieuw de onmiddellijke vrijlating van de Amerikaan Alan Gross, die in december 2009 werd aangehouden op beschuldiging van spionage.

Jacobson had gisteren (donderdag) een ontmoeting met Gross. Analisten zien daarin een geste van Havana. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat Jacobson gesprekken had gehad met vertegenwoordigers van de katholieke kerk, joodse groepen en leden van burgerorganisaties.

In een nieuwe verklaring noemde het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het een provocatie dat Jacobson en andere leden van de delegatie gisteren ook een ontmoeting hadden met Cubaanse dissidenten.

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Arturo Valenzuela zei ondertussen, tijdens een bezoek aan Chili, dat het voor zijn land zeer “moeilijk” is om meer gemeenschappelijke thema’s te bespreken zolang de regering van Raúl Castro de zaak-Gross niet oplost.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.