Diamanten voor het Zuiden

Indiase diamantslijpers moesten door de wereldwijde recessie massaal hun deuren sluiten, maar intussen trekt de handel weer goed aan. Alleen ligt de nieuwe markt niet in het Westen, maar in Azië. Zuid-Zuid is het modewoord, niet alleen in de wensen van politici, maar ook in de praktijk.
Van de tien diamanten die er op aarde worden verkocht, zijn er acht in India geslepen, vooral in de streek rond Mumbai en Surat in het westen van het land. Ook steeds meer grote diamanten, van één of meer karaat, komen hiervandaan. De grootste markten: VS, Japan, Europa. Tot voor kort. Door de recessie gingen veel bedrijfjes over de kop, maar intussen is veertig procent van hen alweer aan het werk. De markt trekt aan, maar dan met name de Aziatische. China is wereldwijd de op één na grootste koper van diamanten geworden.
De diamantsector is maar één van de glimmende voorbeelden. Het beeld van het Zuiden als productieregio voor het rijke Noorden brokkelt in sneltempo af. Zuid-Zuid is de nieuwe realiteit.

CAFTA


De grootste vrijhandelszones ter wereld, de Europese Unie en de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsassociatie, krijgen concurentie van het China-ASEAN Vrijhandelsgebied (CAFTA). De eerste twee vertegenwoordigen nog een grotere economische waarde, maar die voorsprong lopen China, Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Thailand snel in, zeker als de rest van de ASEAN (Birma, Cambodja, Laos en Vietnam) zich er in 2015 bijvoegt.
De regio beslaat nu bijna 2 miljard mensen met een bruto product van 4200 milajrd euro). De economische dip die de ontwikkelde landen meemaken, gaat grotendeels aan de opkomende economieën voorbij.

Handelsovereenkomst


Afgelopen maand kwamen de leden van de douane-unie SACU (Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland), de leden van Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) en India met elkaar tot een preferentieel handelsakkoord. “Dit toont de nieuwe realiteit die we meemaken”, zegt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim. “De opkomende economieën zijn waarschijnlijk belangrijker voor het wereldwijde herstel dan veel van de geïndustrialiseerde landen.”
Er zijn ook belangrijke overeenkomsten die ontsnappen aan de krantenkoppen. Zo heeft de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) een Technologisch Ruilforum opgericht, om kennis op het gebied van bouw, farmacie, medicijnen, landbouw, biotechnologie, agro-food en energie te delen onder 57 islamitische landen.
De handel tussen landen in het Zuiden groeit sinds 1995 met jaarlijks 13 procent en bedroeg in 2007 een vijfde van de wereldhandel. Door de economische crisis zal dat aandeel nog groeien.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift