‘Diegenen die oorlog prediken, zijn verslagen!’

Zondag trokken de Venezolanen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verenigde oppositiepartijen behaalden één derde van de zitjes en slaagden er zo in om de absolute meerderheid van Chávez te breken.
Met zo goed als alle stemmen geteld, is het duidelijk dat de partij van Chávez aan macht moet inboeten. De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) slaagt er namelijk niet in om haar twee derde meerderheid te behouden. Minstens 90 van de 165 zetels worden aan hen toegekend en zeker 59 zetels gaan naar de Tafel van de Democratische Eenheid (MUD). Daarmee behaalt de oppositiepartij de nodige 55 zetels die de absolute meerderheid van Chávez aan banden legt.
(Een voorbeschouwing op de Venezolaanse parlementsverkiezingen met duiding van de electorale thema’s, vindt u hier.)

Absoluut zeggenschap


Deze parlementsverkiezingen hadden een compleet ander scenario dan de verkiezingen van 2005. In een poging om alle partijen achter zich te scharen, richtte president Chávez toen de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela op. Verschillende oppositiepartijen die hierin geen vrede konden vinden, beslisten bijgevolg om uit de verkiezingen te stappen. Dit resulteerde in een monsterscore voor de partij van Chávez die zo goed als alle zetels binnenrijfde.
De absolute meerderheid liet toe dat Chávez ongestoord wetten kon hervormen en benoemingen kon maken bij het hooggerechtshof zonder dat de oppositiepartijen daar iets tegen in te brengen hadden. Verwacht wordt dan ook dat Chávez in de komende drie maanden – tot januari wanneer het nieuwe parlement in werking treedt – nog zoveel mogelijk hervormingen bewerkstelligd zal willen zien.

Presidentsverkiezingen 2012


De PSUV bericht dat haar partij deze parlementsverkiezingen won. Volgens het persagentschap AFP twitterde Chávez na de bekendmaking van de resultaten dat de revolutie verder moet gezet worden. ‘Dit is een nieuwe overwinning voor het volk’.
Ook vanuit de oppositie klinkt tevredenheid. ‘Diegene die oorlog prediken, zijn verslagen!’, stelt Guillermo Aveledo, secretaris van de MUD in El Universal.
Deze parlementsverkiezingen waren erg belangrijk voor Venezuela. Ze laten immers hun licht schijnen op de aankomende presidentsverkiezingen van 2012. Hoewel Chávez nog steeds enorm populair is, groeit duidelijk ook de aanhang van de oppositie. Benieuwd of Chávez zijn beleid zal aanpassen – in een poging om aanhangers bij te winnen –, of toch zal verder gaan met zijn Bolivariaanse revolutie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.