In dienst van de dictator

In dienst van de dictator: het leven en de vlucht van een Noord-Koreaanse agent vertelt het verhaal van Kim Jong Ryul, een voormalige inkoper van luxegoederen voor dictators Kim Il Sung en Kim Jong Il. Sinds zijn gewaagde vlucht tijdens een buitenlandse missie in 1994 leefde Jong Ryul ondergedoken in Oostenrijk.

In het voorjaar van 2009 nam hij op gevaar voor eigen leven contact op met de journalisten Ingrid Steiner-Gashi en Dardan Gashi. De man was zijn ondergrondse bestaan beu en wilde bovendien afrekenen met het onmenselijke regime dat hem zovele jaren had onderworpen. Nooit heeft Jong Ryul in zijn thuisland vrijheid gekend. Rode draad door de terreur van de wrede Japanse bezetter, de bloederige oorlogen en de juche-ideologie van Kim Il Sung is de onophoudelijke honger in bijna alle lagen van de bevolking. De reizen van Kim Jong Ryul naar het buitenland waren voor hem dan ook een kostbaar privilege. En een bron van grote verontwaardiging. De westerse wereld was helemaal niet zoals de Noord-Koreaanse propaganda hem afschilderde en de bedragen die Kim Il Sung en zijn zoon uitgaven aan luxegoederen stonden in schril contrast met de armoedige bestaansmiddelen van het volk. De kleinste blijk van kritiek had hem echter in een goelag doen belanden.

In een vlotte stijl geven de twee journalisten het bewogen leven van de taaie Noord-Koreaan weer tegen een beknopte politieke en historische achtergrond. Het boek roept fundamentele vragen op over het vage begrip vrijheid, zij het in dictaturen of westerse democratieën. Het is hoe dan ook een aanrader voor iedereen die gefascineerd is door het meest zonderlinge land ter wereld. (js)

In dienst van de dictator: het leven en de vlucht van een Noord-Koreaanse agent door Ingrid Steiner-Gashi en Dardan Gashi is uitgegeven door Elmar B.V. 192 blzn. ISBN 9789085530312

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij De Groene Waterman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift