Digitale kloof versmalt

De digitale kloof, het belangrijkste onderwerp van de Wereldtop over de Informatiesamenleving, is niet zo breed als altijd werd aangenomen. De Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) zegt dat veel ontwikkelingslanden het aantal internetgebruikers op hun grondgebied schromelijk onderschatten. En volgens de laatste editie van het Global Information Technology Report van het World Economic Forum lopen ontwikkelingslanden langzaam in op de rest van de wereld als het gaat om toegang tot en gebruik van mobiele telefonie, computers en internet. Sommige Aziatische landen presteren zelfs al beter dan veel industrielanden.Volgens de ITU zijn er slechte statistieken in omloop over het internetgebruik in de ontwikkelingslanden. Die cijfers zijn meestal gebaseerd op vage schattingen van overheidsinstanties. In de industrielanden brengen privé-bedrijven de markt nauwkeurig in kaart, maar in veel arme landen ontbreken dergelijke studies. Een recent onderzoek in Peru bracht aan het licht dat er alleen in Lima al twee keer meer internetgebruikers zijn dan een eerdere schatting voor heel het land. In Jamaica bleek uit een recent marktonderzoek dat 23 procent van alle inwoners het internet gebruikte. Dat was vijf keer meer dan geschat.

De digitale kloof is geen fabeltje. Slechts 650 miljoen mensen, iets meer dan 10 procent van de wereldbevolking, hebben toegang tot het internet, en het merendeel daarvan leeft in de industrielanden. Vooral Afrika valt door de mazen van het internet, maar ook in Zuid-Azië en Latijns-Amerika is surfen voor grote bevolkingsgroepen nog verre toekomstmuziek. Nog altijd heeft 20 procent van de wereldbevolking overigens zelfs geen mogelijkheid om te telefoneren. In heel wat Afrikaanse landen heeft minder dan 5 procent van de gezinnen stroom in huis.

Maar de scheidingslijn tussen landen die mee zijn met de internetrevolutie en landen die achterop hinken, verloopt niet netjes tussen Noord en Zuid. Volgens de Networked Readiness Index, een maatstaf waarmee het Wereld Economisch Forum aangeeft in hoeverre landen klaar zijn om van de zegeningen van het ICT-tijdperk te profiteren, presteren Singapore, Hongkong, Zuid-Korea, Israël en Taiwan bijvoorbeeld beter dan België. Ook Aziatische landen als Maleisië en India staan al langer bekend als ICT-groeipolen. In Latijns-Amerika zijn Chili en Brazilië toonaangevend, in Afrika kunnen Zuid-Afrika, Tunesië en Mauritius goed mee.

In Azië gebruiken nu al naar schatting 192,5 miljoen mensen het internet; 9 procent van de totale bevolking. Dat is een stijging met 187 procent in vergelijking met 1999. Zeven procent van alle Aziaten heeft een pc, een verdubbeling ten opzichte van 1999. In Latijns-Amerika is het aantal internetgebruikers in 3 jaar tijd verdrievoudigd. Nu surft 7 procent van de in totaal 530,8 miljoen Latino’s wel eens op het net. Ook Afrika laat duizelingwekkende groeicijfers optekenen, al blijven de absolute cijfers laag. Naar schatting 6 van de 676 miljoen inwoners van zwart Afrika maken nu gebruik van internet. In vergelijking met 1999 is dat een stijging met 156 procent. Het aantal gsm-gebruikers nam in zwart Afrika toe tot 22,8 miljoen; een verhoging met 253 procent. Afrika telt wel nog altijd maar 6,8 miljoen pc-bezitters. Ter vergelijking: België telt ongeveer 4 miljoen inwoners die minstens een keer per maand surfen, dat is 48 procent van de bevolking ouder dan 15. 63 procent van de Belgen heeft een computer thuis.

Global Information Technology Report (WEF)
http://www.weforum.org/site/homepublic.nsf/Content/Global+Competitiveness+Programme%5CGlobal+Information+Technology+Report

Samenvatting World Telecommunication Development Report 2003
http://www.itu.int/ITU-D/ict/publications/wtdr_03/

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift