Digitale revolutie op Argentijnse scholen

Op de helft van de middelbare scholen in Argentinië heeft elke student en docent een laptop met internetverbinding. Zelfs op het platteland of op eilanden.

  • ANSESGOB Het programma Conectar Igualdad bracht ook 14 laptops naar de enige school op Antarctica, gelegen in Base Esperanza, een Argentijnse basis voor wetenschappers, militairen en hun familie ANSESGOB

Via het in 2009 door het ministerie van Onderwijs gelanceerde programma Conectar Igualdad (Gelijke Verbinding), zijn inmiddels 1,8 miljoen leerlingen en docenten van een laptop voorzien. Het is de bedoeling om volgend jaar het doel van 3,7 miljoen laptops te bereiken.

“We hadden weerstand verwacht, maar de samenwerking verloopt goed en de cursussen voor schooldirecteuren en docenten zitten altijd vol”, zegt Cynthia Zapata, coördinator van het programma. 

Uruguay

Het programma valt onder het project One Laptop per Child (OLPC), een initiatief van de  gelijknamige nonprofitorganisatie in Miami in de Verenigde Staten. Doel van OLPC is om kinderen in ontwikkelingslanden te leren omgaan met digitale techniek.

Via Conectar Igualdad krijgt elke leerling een laptop. De leerlingen mogen hun laptops ook thuis gebruiken. Voorheen beperkte het computergebruik op school zich vaak tot een of twee uur les in een computerlokaal.

In 2010 werd Uruguay het eerste land in de wereld dat de groene XO-laptop aan elke leerling op de basisschool had verstrekt. In totaal ging het om 370.000 exemplaren. In datzelfde jaar begon de distributie van de blauwe XO-1.5-laptops voor scholieren van het middelbaar openbaar onderwijs.

Revolutie

Argentinië heeft het middelbaar en buitengewoon onderwijs prioriteit gegeven bij de verstrekking van de laptops. De leerlingen krijgen de laptop te leen en mogen hem houden als ze slagen. Volgens veel schooldirecteuren is dat voor de leerlingen een extra stimulans om het diploma te halen, hoewel er geen studie naar is gedaan.

Het programma heeft een revolutie veroorzaakt in het middelbaar onderwijs en ook bij de leerlingen thuis, zegt Graciela Sommerfeld, directeur van het Centro de Educación Polimodal Número 3, ofwel school nummer 3, in Garupá in de noordoostelijke provincie Misiones.

In veel gevallen is de XO de eerste computer in een huishouden. Als het om arme regio’s gaat, soms zelfs de eerste computer in een hele buurt. “Het ideale scenario zou zijn digitale geletterdheid te bereiken voor het hele gezin. Maar de kinderen vinden het soms moeilijk hun laptops te delen. Dat is iets waar we aan moeten werken”, zegt ze.

De netbooks zijn een jaar geleden uitgedeeld op haar school, die vooral arme kinderen telt. “In eerste instantie zagen ze de laptop als een speeltje, maar nu werken ze er effectief mee”, zegt Sommerfeld.

Muzieklessen

School nummer 3 in Garupá heeft nog geen internetverbinding, maar de laptop bevat zoveel programma’s en informatie dat de onderwijzers daar voorlopig wel mee uit de voeten kunnen. “Ze geven hier nu de voorkeur aan, omdat websurfen weer voor extra afleiding zorgt.”

“De onderwijzers zeggen dat de kinderen veranderen door het gebruik van de laptops”, zegt Sommerfeld. “Ze willen bijvoorbeeld graag rekenles, omdat ze dan weer met hun laptop bezig kunnen zijn.”  

De school heeft ook multimedialessen ontwikkeld voor de kinderen. In die lessen leren ze onder meer hoe ze met de ingebouwde webcam video’s kunnen maken en bewerken. “We zijn ook bezig met muzieklessen, maar niet alles kan tegelijk”, zegt de directeur.

Geen elektriciteit

De implementatie van het programma is ingewikkeld, gezien de sociale diversiteit in Argentinië en de oppervlakte van het land. Het land telt 40 miljoen inwoners en heeft een oppervlak van 2,8 miljoen vierkante kilometer.

Op het eiland Apipé, dat op 800 kilometer afstand van Buenos Aires ligt, in de oostelijke provincie Corrientes, was tot 2005 geen elektriciteit. Nu heeft het eiland, een natuurreservaat waar 2500 mensen wonen, elektriciteit, internetverbinding en computers voor vierhonderd leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan.

Voor Conectar Igualdad moest ook veel content ontwikkeld worden, zoals cursusmateriaal en handleidingen. “We leren gaandeweg”, zegt Zapata. “Soms zijn de laptops er al voordat er internetverbinding is. Soms is het andersom. Daar wordt dan weer over geklaagd, omdat sommige schooldirecteuren denken dat ze achtergesteld worden. Maar het punt is dat we 13.000 scholen en 3,7 miljoen mensen moeten bereiken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.