Discrete vredesgesprekken met ELN-guerilla in Havana

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de linkse guerrillagroep ELN zijn in de Cubaanse hoofdstad Havana aan tafel gaan zitten voor gesprekken die kunnen uitmonden in echte vredesonderhandelingen. De ontmoeting vindt plaats in de grootste discretie, maar de aanwezigheid van de nummer drie van de ELN-guerrilla is volgens waarnemers een hoopvol teken.
De laatste onderhandelingsronde dateert van oktober 2006. Sindsdien waren er regelmatig “werkvergaderingen”, die echter nooit zoals nu van start gingen zonder voorafgaande verklaringen aan de pers. De reden voor de terughoudendheid is de enorme druk op het ELN om in te stemmen met een staakt-het-vuren vanaf 1 mei. Dat is een onderdeel van een stappenplan dat de “Commissie van Garanten”, een bemiddelingsorgaan van Colombiaanse burgerorganisaties, in december 2006 formuleerde.
De Colombiaanse regering wordt vertegenwoordigd door Luis Carlos Restrepo, de Hoge Commissaris voor de Vrede van de Colombiaanse president Alvaro Uribe. Langs de kant van de rebellen van het Leger voor Nationale Bevrijding (ELN), noteren waarnemers de aanwezigheid van de nummer drie van de organisatie, Pablo Beltrán, naast de commandanten Francisco Galán en Juan Carlos Cuéllar.
Volgens de Colombiaanse pers geniet Beltrán als geen andere commandant het vertrouwen van de opperbevelhebber van het ELN, Nicolas Rodríguez Bautista, bijgenaamd “Bautista”. Cerebral geldt als een intellectueel die zijn volgelingen goed kent. Het feit dat hij naar Havana is gereisd wordt gezien als een teken dat het de ELN menens is met de vredesgesprekken.
Het eerste doel van de onderhandelingen is een raamovereenkomst over de deelname van de burgerorganisaties aan het vredesproces en een manier om de vrede te bewaren op het terrein. Dat is niet zo eenvoudig, want de laatste maanden werden gekenmerkt door gevechten tussen de twee grote linkse guerrilla’s in Colombia. Het ELN is met 2500 tot 5000 manschappen het kleinere broertje van Gewapende Revolutionaire krachten van Colombia (FARC). In minstens drie provincies kwam het tot gevechten over de controle van toegangswegen en routes voor de drugssmokkel.
De commandant van het FARC, Manuel Marandula, en het Centrale Commando van het ELN kwamen vorige week per briefwisseling overeen dat ze zich zouden “onthouden van verdere acties onder gelijk welk voorwendsel”. Het blijft onzeker of dat zal volstaan om de wapens te doen zwijgen. De “oorlog van de guerrilla’s” heeft volgens officiële Colombiaanse bronnen al 300 en 500 mensen het leven gekost, vooral burgers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift