Discriminatie op de werkvloer nog niet weggeveegd

Naar aanleiding van het Feest van de Arbeid publiceert het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) een brochure over discriminatie op de arbeidsmarkt. Bedoeling is om werknemers op hun rechten te wijzen wanneer ze met discriminatie geconfronteerd worden.

Met de brochure wil het CGKR werknemers duidelijk maken wat discriminatie op basis van huidskleur of afkomst nu juist is en wat eraan te doen valt. Via de partners van het CGKR zoals de vakbonden en het Vlaams Meldpunt Discriminatie kunnen werknemers deze brochure in handen krijgen.

België scoort slecht

‘Discriminatie op de werkvloer blijft stevig op kop in het aantal meldingen dat bij het CGKR binnenkomt,’ zegt Johan De Witte, directeur van het centrum. In 2007 kreeg België een bijzonder slecht rapport van de EU wat betreft de arbeidsparticipatie van allochtonen. Daar lijkt er twee jaar later weinig aan veranderd te zijn.

‘België scoort inderdaad slecht, zelf als we factoren die niet rechtstreeks met discriminatie te maken hebben zoals opleiding eruit zuiveren,’ zegt De Witte. ‘Misschien ligt het aan het feit dat migratie in België pas laat op gang is gekomen in vergelijking met buurlanden als Frankrijk en Groot-Brittannië.’

‘Niet enkel bij de aanwerving is discriminatie een probleem, maar ook op het werk zelf en bij afvloeiingen,’ zegt De Witte. ‘Alle meldingen worden door ons behandeld, meestal in overleg met de betrokken partijen. Maar als het moet nemen we juridische stappen.’ Toch verandert de mentaliteit langzaam. “Het besef dat discriminatie niet kan en diversiteit een positief gegeven is groeit. Het is een lange marathon, maar we moeten beginnen te lopen.”

Blanc bleu Belge

Dat discriminatie op de arbeidsmarkt geen loos gegeven is bewijst de beruchte Adecco-zaak. Deze dateert al van 2001 maar komt in juni dit jaar opnieuw voor de rechter. Interimbureau Adecco bleek autochtonen in hun informaticasysteem de code ‘bbb’ mee te geven. Dat staat voor ‘blanc bleu Belge’, de naam van een typisch Belgisch koeienras.

Op die manier kon Adecco onderscheid maken tussen autochtonen en allochtonen, naar eigen zeggen op vraag van hun klanten. ‘Het is belangrijk dat de zaak opnieuw voor de rechter komt, want in september dreigt de verjaring’, vindt Dany Deneudt, coördinator van Kif Kif, de antiracistische organisatie die zich burgerlijke partij stelde. ‘Maar al bij al is er weinig interesse bij het gerecht. Het is geen prioriteit.’

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Freelance journalist

    Toon Lambrechts is freelance journalist tegen beter weten in. Behalve in MO* Magazine en op MO.be is hij ook te lezen in onder andere Knack, EOS en Vice.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.