Dode zone in Golf van Mexico groter dan ooit

Een aanzienlijk deel van de Golf van Mexico zal deze zomer biologisch dood zijn. de schuldigen daarvoor zijn de Amerikaanse maïsboeren die kwistig kunstmest gebruiken. Daarvan spoelen grote hoeveelheden uit, waardoor de algen in zee gaan woekeren tot alle zuurstof op is.
Marinebiologen uit het zuiden van de VS voorspellen dat de dode zone in de Golf van Mexico dit jaar ongeveer 23.000 vierkante kilometer groot zal zijn, ruim de helft van de oppervlakte van Nederland. Dat is een record sinds het begin van de waarnemingen in 1985.
Elk jaar verdwijnt alle leven uit de zee voor de kust van Louisiana en Texas. Daar komt het extreem voedselrijke water terecht dat door de Mississippi wordt aangevoerd uit de grote Amerikaanse landbouwgebieden. De stroom voert massa’s stikstof en fosfaten mee, uitgespoelde meststoffen die ook in zee hun werk doen. De algen gaan woekeren, sterven af en rotten, waarbij bijna alle zuurstof uit het water wordt gehaald.

Biobrandstof


Volgens de wetenschappers komen de meststoffen vooral van de uitgestrekte maïsvelden in de VS. Amerikaanse boeren telen steeds meer maïs voor de productie van ethanol, een biobrandstof. Daardoor moeten ze ook steeds meer kunstmest gebruiken. Maïsvelden hebben veel stikstof nodig en verliezen meer van die bemesting dan andere teelten.
Het verschijnsel doet de vis- en garnaalvangst in de Golf van Mexico geen goed. De Amerikaanse visserij haalt 25 tot 30 procent van haar totale vangst in de regio boven.
Efficiëntere teeltmethoden en overschakeling naar andere gewassen kunnen ervoor zorgen dat er minder kunstmest vrij komt. Dat zal het probleem wel niet meteen oplossen. Stikstof wordt in de bodem opgeslagen en kan nog jaren uitspoelen.
Toch is er herstel mogelijk voor dode zones. Een kleinere dode zone in de Noordzee kreeg de voorbije decennia meer zuurstof nadat de oeverstaten van de Rijn beter waren gaan toekijken op het stikstofhoudende afvalwater dat terecht komt in die rivier. De visbestanden in de Zwarte Zee herstelden zich  in de jaren 90 omdat kunstmest voor veel landen in de regio te duur was geworden na de implosie van de Sovjet-Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.