Dodelijk eindoffensief in Sri Lanka

De voorbije dagen vielen tientallen doden bij een groot offensief van het Sri Lankaanse leger tegen de Tamil-opstandelingen. De vrees voor etnische zuivering groeit.
Gisteren doodde het Sri Lankaanse leger 63 rebellen. Volgens de Tamil-tijgers lieten 25 soldaten het leven. Woensdag zouden er 71 doden zijn gevallen, een deel daarvan bij gevechten op zee.
Drie maanden geleden is het Sri Lankaanse leger een nieuw offensief gestart tegen de LTTE (Tigers of Tamil Eeleam). Deze rebellengroepering vecht voor de onafhankelijkheid van het Tamil-gebied, in het noorden en oosten van Sri Lanka.
De Tamil-tijgers werden vorige zomer al uit het oosten van het land verdreven. Het leger maakt nu ook grote vorderingen in het noorden van land. De Sri Lankaanse troepen zouden tot op zo’n vijf kilometer van Kilinochchi genaderd zijn, de de facto hoofdstad van de rebellen.
Daar vinden nu hevige gevechten plaats om de bunkers en voorposten van de Tamil-tijgers te veroveren. De Sri Lankaanse grondtroepen krijgen steun van de luchtmacht. Die voert bombardementen uit. Daarbij vallen ook burgerslachtoffers. Het Sri Lankaanse leger wordt verweten niets ontziend te werk te gaan.
In een gesprek met Reuters verdedigt luitenant-generaal Sarath Fonseka de grondige aanpak. “We willen niet in een situatie als Irak terecht komen. De invasie is daar erg snel gegaan. Daardoor is een heel leger achtergebleven dat nu met guerrillatactieken terug vecht.”
Gisteren vroeg de overheid aan alle Sri Lankanen die de afgelopen vijf jaar naar de hoofdstad Colombo zijn verhuisd, zich te registreren bij de politie zondag. Tamils vormen het overgrote deel van die groep. De politie noemt de registratie “een administratieve maatregel”.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift