Dodelijk eindoffensief in Sri Lanka

De voorbije dagen vielen tientallen doden bij een groot offensief van het Sri Lankaanse leger tegen de Tamil-opstandelingen. De vrees voor etnische zuivering groeit.
Gisteren doodde het Sri Lankaanse leger 63 rebellen. Volgens de Tamil-tijgers lieten 25 soldaten het leven. Woensdag zouden er 71 doden zijn gevallen, een deel daarvan bij gevechten op zee.
Drie maanden geleden is het Sri Lankaanse leger een nieuw offensief gestart tegen de LTTE (Tigers of Tamil Eeleam). Deze rebellengroepering vecht voor de onafhankelijkheid van het Tamil-gebied, in het noorden en oosten van Sri Lanka.
De Tamil-tijgers werden vorige zomer al uit het oosten van het land verdreven. Het leger maakt nu ook grote vorderingen in het noorden van land. De Sri Lankaanse troepen zouden tot op zo’n vijf kilometer van Kilinochchi genaderd zijn, de de facto hoofdstad van de rebellen.
Daar vinden nu hevige gevechten plaats om de bunkers en voorposten van de Tamil-tijgers te veroveren. De Sri Lankaanse grondtroepen krijgen steun van de luchtmacht. Die voert bombardementen uit. Daarbij vallen ook burgerslachtoffers. Het Sri Lankaanse leger wordt verweten niets ontziend te werk te gaan.
In een gesprek met Reuters verdedigt luitenant-generaal Sarath Fonseka de grondige aanpak. “We willen niet in een situatie als Irak terecht komen. De invasie is daar erg snel gegaan. Daardoor is een heel leger achtergebleven dat nu met guerrillatactieken terug vecht.”
Gisteren vroeg de overheid aan alle Sri Lankanen die de afgelopen vijf jaar naar de hoofdstad Colombo zijn verhuisd, zich te registreren bij de politie zondag. Tamils vormen het overgrote deel van die groep. De politie noemt de registratie “een administratieve maatregel”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.