Dodelijke aardbevingen zullen fors toenemen deze eeuw

Het aantal dodelijke aardbevingen zal deze eeuw fors toenemen, voorspelt de Amerikaanse geologiedienst USGS. Ze ziet een verband met de bevolkingsgroei.

  • Marco Dormino/ The United Nations Port-au-Prince, 2010. Slachtoffers van de aardbeving in Haïti worden in kisten weggedragen. Marco Dormino/ The United Nations

“Door de voorspelde bevolkingsgroei deze eeuw mag je verwachten dat er meer mensen zullen sterven door aardbevingen”, stelt de USGS-studie. “Er zullen meer aardbevingen zijn met zeer hoge dodentallen en ook het aantal mensen die tijdens aardbevingen zullen sterven, zal hoger zijn dan ooit tevoren.”

De USGS onderzocht aardbevingen van de laatste zeshonderd jaar. Ze had in het bijzonder aandacht voor de zware catastrofes, aardbevingen met meer dan vijftigduizend doden. Ze vergeleek hun evolutie met die van de bevolkingscijfers en zagen dat het aantal catastrofale aardbevingen groeide naarmate de bevolking toenam.

Drie keer zoveel

Tegelijk maakte ze een prognose voor deze eeuw. Op basis van de meest recente bevolkingsprognoses schatten ze dat er deze eeuw 21 catastrofale aardbevingen zullen plaatsvinden. Dat is drie keer zoveel als in de vorige eeuw.

Vier catastrofale aardbevingen hebben we al gehad. De bekendste waren die in 2004 bij Sumatra, gevolgd door een tsunami, en die in 2010 in Haïti.

Ook het totale aantal doden door aardbevingen zal naar verwachting meer dan verdubbelen. Deze eeuw zouden dan 3,5 miljoen sterven door aardbevingen.

Volgens de USGS kan men het aantal slachtoffers beperken door de bouwvoorschriften in gevoelige zones aan te passen en de mensen bewust te maken van de gevaren. “Het is niet dat er meer aardbevingen zijn,” zegt de studie, “wel dat er meer mensen in seismisch kwetsbare gebouwen wonen in zones die gevoelig zijn aardbevingen.”

De geologische dienst gaat er in haar prognoses van uit dat er tegen 2100 ruim tien miljard mensen op deze planeet wonen. Begin deze eeuw waren dat er nog zes miljard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.