Doe-het-zelvers uit IJsland lopen storm voor groene energie (*)

Iedereen in IJsland lijkt te willen leren hoe je zelf groene energie produceert. De klimaatdiscussie zorgt voor een overrompeling in de cursussen over het thema.
Innovation Centre Iceland (ICI), een onderzoeksinstelling die onder meer voor de bouwsector werkt, begon in oktober met lessenreeksen voor boeren, andere landeigenaars en bedrijven.
In Arborg, een stadje in Zuid-IJsland met nog geen 8000 inwoners, waren er 111 deelnemers. In het noordelijke Husavik wilden 80 van de 2.300 inwoners aan de weet komen hoe je zelf schone energie maakt. In het iets grotere Isafjordur was de opkomst even massaal.
“Dat bewijst dat de interesse voor hernieuwbare energie in IJsland ook van onderuit komt, en niet alleen van de beleidsmakers”, zegt Rosa Signy Gisladottir, de marketing manager van het ICI. De instelling is meteen begonnen met de voorbereiding van zes nieuwe cursussen voor volgend jaar.
Hernieuwbare bronnen als aardwarmte en waterkracht leveren al 89 procent van alle energie op IJsland, maar het eiland zou graag helemaal geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Veel burgers willen daar blijkbaar hun steentje toe bijdragen. En de overheid verwelkomt die initiatieven met open armen.
Deelnemers aan de cursussen van het ICI krijgen eerst een theoretisch overzicht van hernieuwbare energiebronnen en de nieuwste technieken om er gebruik van te maken. Afhankelijk van de locatie volgt er dan een praktische gedeelte over waterkracht, biogas, aardwarmte of warmtepompen. Tot slot bezoeken de deelnemers boeren die al volop energie produceren. Wie daarna zelf aan de slag gaat, kan rekenen op technisch advies en verdere bijeenkomsten om alle praktische problemen te bespreken.
De boeren onder de deelnemers willen meestal biogas halen uit koeienmest of oogstafval. Mensen met een riviertje op hun land, hopen daarmee stroom op te wekken. Sommigen hebben zelfs al een kleinschalige waterkrachtcentrale, en willen die verbeteren.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.