Doek valt over Mumbai's dansmeisjes

Ze zijn niet meer, de meer dan 700 bars in west-Mumbai waar meisjes op Indiase filmmuziek dansten en mannen met roepiebiljetten wapperden. Overheidsverbod. Maar is het doek daarmee definitief gevallen? Deze week kwamen meer dan 10.000 danseressen op straat. Bekende Bollywoodsterren en zelfs het hoofd van de regerende Congrespartij Sonia Gandhi beloven steun.

De Indiase premier Manmohan Singh riep de inwoners van Mumbai bij een bezoek in 2004 op zich tijdens de komende vijf jaar om te vormen zodat de mensen Sjanghai zullen vergeten. Hij verwees naar het bedenkelijke imago van de havenstad, te wijten aan de talloze bars die velen herinneren aan de go-go-bars uit het Chinese Sjanghai van de jaren dertig. Rijke Chinese grootgrondbezitters mengden zich daar met een verwesterende zakenklasse. Een en ander gaf aanleiding tot een bloeiende onderwereld van drugs, gokken en prostitutie.

De bars in Mumbai haalden zelfs de Lonely Planet. De meisjes zijn er volledig gekleed en dansen op een extravagant gedecoreerd podium op opgenomen Hindi-muziek van de enorm populaire filmindustrie uit Mumbai. Maar toen conservatieve groepen ook de Indiase bars broeinesten voor misdaad en prostitutie noemden, ging de Congresregering van de deelstaat Maharashtra tot actie over. Sinds vorige maand zijn dansbar verboden. In één klap raakten een miljoen mensen hun baan kwijt, en dat cijfer is nog een voorzichtige schatting. Naast de minstens 80.000 danseresjes verdienden ook nog een hele rits obers en diensters, buitenwippers en bareigenaars er hun brood.

Protest bleef niet uit. Dinsdag demonstreerden minstens 10.000 danseresjes aan het vrijheidspark in Mumbai. Via een eigen vakbond eisen ze van de deelstaatregering een rehabilitatiepakket met minstens drie maanden loon. Tot dusverre lijkt de Congres-deelstaatregering alleen geneigd meisjes die in Maharashtra zijn geboren zo’n compensatie te geven. Maar de grote meerderheid van de danseressen komt uit andere Indiase deelstaten of uit Nepal. Vakbond en ook de voormalige politiecommissaris van Mumbai, Julio Rebeiro, vrezen dat vele danseressen nu in de prostitutie zullen terechtkomen.

De dansende barmeisjes kunnen rekenen op de sympathie van twee Congres-parlementariërs. Sunil Dutt en Govinda zijn tegelijk beroemde Bollywoodsterren die de filmindustrie van Mumbai, de grootste ter wereld, van binnen en van buiten kennen.

De vakbond stuurde ook een delegatie de partijleidster van Congres in New Delhi. En ja, Sonia Gandhi beloofde hulp. Ze riep deelstaatminister Vasantrao Deshmukh voor overleg bij zich. De meisjes kregen weer hoop. Gandhi en India’s premier Singh beloofden hervormingen met een menselijk gezicht en kwamen eerder al tussen toen Deshmukh in december en januari de uitgestrekte slopenwijken van Mumbai met de bulldozer te lijf ging. Toch konden ze niet verhinderen dat toen al zo’n 400.000 mensen het dak boven het hoofd kwijt waren (ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift