Dokter Najib Ramzi terug in België

Dokter Najib Ramzi is gisteravond om 21.30 uur vanuit Gaza toegekomen op Zaventem. De Belgisch-Marokkaanse neurochirurg verbleef en werkte sedert 11 januari in het Shifa-hospitaal, het grootste ziekenhuis in Gaza.
Hij was de derde niet-Palestijnse arts ter plaatse. Elf dagen later is hij terug op Belgische bodem en doet hij zijn verhaal. Met behulp van de ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld (GDW) slaagde dokter Ramzi erin om, veertien dagen na de aanvang van het Israëlische offensief op Gaza, het Shifa-hospitaal in Gaza-stad te bereiken.
Van zodra hij de Egyptisch-Gazaanse grens was overgestoken ter hoogte van Rafah, gonsde de lucht van overvliegende F16’s en bominslagen. Om het hospitaal te bereiken moesten de Israëlische lijnen worden overgestoken. Eens ter plaatse vervoegde de Belgisch-Marokkaanse dokter een team van Noorse en Palestijnse neurochirurgen en anesthesisten. Het was een hartelijke, zelfs emotionele ontmoeting. Het zou de eerste keer zijn dat dokter Ramzi in dergelijke omstandigheden wordt te werk gesteld.
De ware helden van deze oorlog noemt hij de ambulanciers. Deze gingen voortdurend op en af, met risico voor het eigen leven, om gewonden aan te voeren. De vrijwel onophoudelijke stroom van nieuwe patiënten had als gevolg dat de beddencapaciteit van 600 in het hospitaal vlug overschreden werd. De snelle aanvoer en de krapte zorgden voor chaotische situaties. “Soms werden in de operatiekamers drie patiënten tegelijktijd behandeld, of werd er in de hal geopereerd”. Bovendien was het medisch team genoodzaakt zich uit de slag te trekken met een minimum aan medisch materiaal.
Wat dokter Ramzi trof was de moed van de mensen. Onder het medisch personeel had vrijwel iedereen wel iemand van de familie verloren. Eén Palestijnse anesthesist had al vijf familieleden verloren.

Vreemde verwondingen


Tijdens zijn verblijf werd de dokter regelmatig geconfronteerd met vreemde verwondingen die wezen op het gebruik van onconventionele wapens. Witte fosfor laat heel karakteristieke brandwonden na en de zogenaamde DIME-weapons (Dense Inert Metal Explosives) worden gekenmerkt door een “horizontale energie”.
Wat de precieze bedoeling is van deze psychologische oorlogsvoering, waarbij verwonden belangrijker lijkt dan doden, kan dokter Ramzi niet met zekerheid zeggen: “Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel wil Israël de bevolking van Gaza straffen omwille van haar steun aan Hamas, ofwel gaat puur om het experimenteren met nieuwe wapens”.

Soms werden in de operatiekamers drie patiënten tegelijktijd behandeld, of werd er in de hal geopereerd.
Geen humanitair bestand


Volgens GDW-coördinator, dokter Bert De Belder, ontkent Israël dat er sprake zou zijn van een humanitaire crisis. Zelfs tien dagen na aanvang van de oorlog werd door het Israëlische leger de noodzaak niet ingezien van een humanitair bestand. Het zou gaan om een intentionele crisis, waarbij Israël van Gaza een overlevingseconomie wil maken, waardoor het afhankelijk blijft.
De Europese media waren er tijdens deze oorlog niet op gebrand de gruwel van de oorlog uit te spreiden, zogenaamd om hun publiek niet te shockeren. Bovendien zou dit enkel koren op de molen van Hamas zijn. “Wat de Europese media tonen is niet realistisch”, legt dokter Ramzi uit. “Door het publiek de echte horror te onthouden worden ze medeplichtig”.
De voorbeelden van de gruwel zouden nochtans talloos zijn, van verkoolde lichamen tot een meisje dat een bombardement had overleefd, en eerst dagen bij haar overleden familie had doorgebracht alvorens het werd teruggevonden.
Op de vraag of hij op korte of lange termijn naar Gaza zou willen terugkeren, liet dokter Ramzi verstaan dit zeker niet uit te sluiten. Voorlopig echter kan hij daar niet veel meer helpen. Nu zou er vooral behoefte zijn aan andere specialisaties, zoals plastische chirurgen, psychiaters en fysiotherapeuten. Een terugkeer zou ten vroegste binnen drie à vier maanden nodig zijn.
Tijdens zijn verblijf in Gaza hield dokter Ramzi ook een blog bij die je terugvindt op de website van Intal.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift