"Domme" minister sleept blogger voor de rechter

Mahmood Al-Yousif, een blogger uit Bahrein, moet zich voor het hooggerechtshof van zijn land verantwoorden omdat hij op zijn weblog schreef dat de minister van landbouw en steden, Mansour Hassan bin Rajab, “dom” is. De zaak kwam normaalgezien vanochtend voor, maar door het overlijden van de moeder van de rechter is de zaak verschoven naar 8 mei.
Al-Yousif is geen onbekende in Bahrein. Zijn blog werd een maand voor de parlementaire verkiezingen al geblokkeerd omdat hij te veel kritiek gaf op de regering en op de leden van het parlement. Eind 2006 schreef de blogger een kritisch bericht over het beleid van de nieuwe minister Mansour Hassan bin Rajab en had hij het over de “eerste ministriële hersenscheet van het seizoen”. Bij de foto, waarop de minister te zien is, schreef de blogger: “De minister is de man in het midden met de imbeciele grijns.”
De blogger benadrukt dat zijn uitspraken niet lasterlijk bedoeld waren. “Het was nooit mijn intentie om zijn persoon te besmeuren, ik had kritiek op zijn ministerie, een uitvoerend orgaan dat niet alleen kritiek zou moeten accepteren, maar het ook met open armen zou moeten verwelkomen”, schrijft Al-Yousif op zijn weblog. “Dit is geen rechtszaak tegen Mahmood Al-Yousif en dat is het nooit geweest. Dit is een zaak die doelbewust wordt doorgedreven om critici het zwijgen op te leggen. En vandaag is het mijn beurt.”
Begin februari werd de blogger over het voorval ondervraagd door de politie en op borg vrijgelaten. Om een rechtszaak uit de weg te gaan, kwamen de minister en de blogger overeen om de meest gevoelige passages uit het oorspronkelijke artikel te schrappen, maar de minister kwam terug op zijn beslissing en ging door met de rechtszaak.
De journalistenbond in Bahrein zegt “wanhopig” te zijn over de minister omdat hij zijn overeenkomst met Al-Yousif “verloochend” had. De vice-voorzitter van de bond heeft zijn solidariteit uitgesproken met Al-Yousif en roept alle journalisten op te protesteren aan de rechtbank wannaar Al-Yousifs zaak zou voorkomen. De bond heeft ook een advocaat ter beschikking gesteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur