Donorconferentie voor Wereldwijd Aidsfonds flopt

Twee jaar na de oprichting ervan blijft het Wereldwijd Fonds tegen Aids, Malaria en Tbc sterk ondergefinancierd. Een cruciale donormeeting in Thailand moest daar deze week verandering in brengen, maar de G 8 lijken alle interesse verloren te hebben in het initiatief.


De driedaagse vergadering van donoren in de noordelijke stad Chang Mai begon met de vreselijke, intussen overbekende statistieken: 8000 aidsdoden per dag wereldwijd, dat is de balans van het virus anno 2003. De aanwezige donoren – onder meet Groot-Brittannië, Japan en de Verneigde Staten – lieten het niet aan hun hart komen. Ze gingen niet in op de dringende vraag van Unaids om het Wereldwijd Aidsfonds te voorzien van de nodige financiële middelen. Om de epidemie tot staan te brengen is 10,5 miljard dollar per jaar nodig, becijferde de VN-organisatie die de mondiale ontwikkeling van aids op de voet volgt.

De donoren zegden samen 620 miljoen dollar aan schenkingen toe voor het werkjaar 2004. Op de vorige ronde, in januari dit jaar, werd 828 miljoen toegezegd. Het glas is nu weer even leeg als in het eerste jaar dat het Fonds een collecte hield. Toen kon het Wereldwijd Fonds 616 miljoen dollar verdelen over diverse projecten voor aids-bestrijding.

Het Fond financiert onder meer programma’s voor de verdeling van aidsremmers. Door de financieringstekorten zullen tienduizenden mensen verstoken blijven van aidsremmers, die de ontwikkeling van hiv tot het dodelijke aids verhinderen.

Het Fonds kampt al sinds zijn oprichting met financieringsproblemen. De beslissing van de Algemene Vergadering van de VN voor een Wereldwijd Fonds kreeg in juli 2001 nochtans de volle steun van de G 8. Twee jaar later tonen de leden van de machtige groep van industrielanden vooral desinteresse. Japan heeft 200 miljoen dollar beloofd voor de periode 2003-2004, maar heeft slechts 80 miljoen gestort. De Amerikaanse president George W. Bush heeft zijn beloftes nog minder gestand gedaan: in juli 2001 oogstte hij veel lof door aan te kondigen dat de VS 1 miljard zouden storten in het Wereldwijd Fonds. Maar Bush heeft het Congres dit jaar slechts om 200 miljoen gevraagd – een derde minder dan vorig jaar.

In september becijferde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog dat slechts 300.000 mensen in de ontwikkelingslanden toegang hebben tot levensreddende aidsremmers. Er zijn 42 miljoen mensen besmet met hiv en zo’n zes miljoen daarvan hebben momenteel antiretrovirale medicijnen nodig om hun leven te verlengen.

*****
+ http://www.globalfundatm.org (Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria)
+http://www.fundthefund.org (Fund the Fund)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.