Dood Amerikaanse militairen wijst op escalerend conflict in Pakistan

De dood van drie Amerikaanse soldaten in Pakistan wijst op de groeiende conventionele oorlog die de VS op Pakistaans grondgebied voeren.
Het officiële discours van de Amerikaanse regering laat er geen twijfel over bestaan: er worden in Pakistan geen grondtroepen ingezet. Als er al operaties gebeuren, dan is dat enkel via onbemande vliegtuigen. Ook de Pakistaanse regering is formeel: geen buitenlandse troepen op Pakistaans grondgebied.
Toch kwamen gisteren drie Amerikaanse soldaten om en raakten twee andere soldaten gewond bij een bomaanslag op een school, waarbij ook vier schoolkinderen omkwamen. De slachtoffers vielen de stad Timergara, een voormalig bolwerk van de taliban dat door de Pakistaanse regering veilig was verklaard.
Volgens de Amerikaanse ambassade in Islamabad waren de troepen er om “de inhuldiging van de meisjesschool bij te wonen die recent gerenoveerd is met Amerikaanse humanitaire hulp”. De soldaten zouden trainers zijn die op uitnodiging van de Pakistaanse grenstroepen hielpen met de opleiding, maar die geen operaties uitvoerden aan de zijde van die troepen.

Escalatie


De dood van de Amerikaanse soldaten is een zoveelste teken dat de oorlog in Pakistan escaleert en steeds openlijker gevoerd wordt. Het Pakistaanse luchtruim wordt niet enkel meer gebruikt door onbemande vliegtuigen van de CIA, maar inmiddels ook door de Amerikaanse luchtmacht. Die aanvallen worden ook alsmaar driester. Bij de laatste grootscheepse aanval zouden volgens de New York Times simultaan acht onbemande vliegtuigen ingezet zijn, die in totaal zeventien raketten afvuurden. Volgens nieuwzender CNN vielen daarbij 29 doden.
Maar ook op de grond zijn al een tijdje Amerikaanse soldaten aanwezig, zij het van Amerikaanse private beveiligingsfirma’s. De huurlingen spelen een onduidelijke rol in Pakistan. Volgens de taliban zouden ook de soldaten die gisteren omkwamen huurlingen geweest zijn. “De Amerikanen die gedood werden, zijn lid van de Blackwater-groep”, zegt talibanwoordvoerder Tehrik-i-Taliban in de Pakistaanse krant Dawn. “We weten dat ze achter bomaanslagen in Peshawar en andere Pakistaanse steden zitten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.