Dood Birmese migranten komt niet als verrassing

De verstikkingsdood van 54 Birmese migranten die in een vrachtwagen onderweg waren naar Thailand, komt niet als een verrassing, zeggen arbeidsrechtenactivisten. De slachtoffers werden woensdagnacht gevonden in de truck. Ze wilden werk zoeken in de toeristenoorden Phang-nga en Phuket.
De slachtoffers, 36 vrouwen, 17 mannen en een meisje van acht jaar, bevonden zich in een groep van 122 Birmezen. Overlevenden vertelden de Thaise media dat de enige lucht die circuleerde in de afsloten container kwam van de airconditioning. Maar kort na aanvang van de reis stopte de luchtcirculatie en werd ademhalen moeilijker. Bonken op de cabine van de truck hielp niet om de aandacht van de chauffeur te wekken. Die laatste sloeg op de vlucht, nadat hij uiteindelijk gestopt was en ontdekte wat er was gebeurd.
“Dit is het grootste aantal doden onder migrantenwerkers tijdens één incident”, zegt Htoo Chit, directeur van Grassroots Human Rights Education and Development, een Birmese migrantenrechtengroepering in Phang-nga. “Het is heel triest, maar dit soort afschuwelijke incidenten komen vaak voor in Thailand.” 
Hij zegt niet verbaasd te zijn over de tragedie. “Dit soort trucks worden heel vaak gebruikt om migranten te vervoeren naar plaatsen in Phuket en Phang-nga. Zelfs open vrachtwagens die ongeveer twintig mensen kunnen meenemen, worden volgepakt met vijftig of zestig mensen.”
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) sluit daarbij aan. “Dit tragische incident onthuld een probleem dat veel dieper ligt. Je kon wachten op een drama als dit”, zegt Bill Salter, regionaal directeur voor Oost-Afrika. “In bepaalde situaties zijn er netwerken betrokken bij het vervoer van migranten. Het gaat soms overduidelijk om smokkel.”
Gevaarlijk werk
In december vorig jaar verdronken 22 Birmese migranten in Ranong, een provincie ten noorden van Phang-nga, dichtbij de Thais-Birmese grens. Een maand eerder, in november, kwamen acht Birmese migranten om bij een ongeluk op een weg in de provincie Petchaburi, ten zuidwesten van Bangkok.
De Birmese migranten die woensdag omkwamen, volgden een route die al tienduizenden migranten eerder hadden genomen. Zij zoeken in Thailand de banen die te boek staan als “smerig en gevaarlijk” in de visindustrie, bouwsector en rubber- en palmolieplantages.
De Birmese migranten bouwden veel hotels langs de stranden van toeristenoorden als Phang-nga en Phuket. In de visserijsector gaan mannen de zee op, terwijl de vrouwen in de fabrieken werken waar de vis verwerkt wordt.
“De Birmezen maken lange dagen voor weinig geld”, zegt Sutphiphong Khongkathon, coördinator van Migrant Action Programme (MAP), een niet-gouvernementele organisatie. “Ongeveer 80 procent van de Birmese migranten werkt illegaal in de visserij. De Thaise wet biedt hen geen enkele bescherming.”
De laatste maanden komen er steeds meer Birmezen, zegt Sutphiphong. “Het gerucht gaat dat er mogelijkheden zijn om legaal te werken, maar dat gerucht klopt niet.”
Het dictatoriale militaire bewind in Birma en de slechte economische situatie in dat land, voeden de exodus. Ook het geweld tegen minderheden in Birma jaagt mensen de grens over naar het meer welvarende Thailand.
In 2007 schatten Thaise arbeidsfunctionarissen en ngo’s het aantal migranten in Thailand op bijna twee miljoen, waarvan 75 procent Birmees. De rest kwam uit Cambodja en Laos. Slechts 500.000 migranten registreerden zich vorig jaar voor een procedure waarmee ze papieren en gezondheidszorg zouden kunnen krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.