Doodgewaande slachtoffers Chileense dictatuur leven nog

In Chili is een debat losgebarsten over de vraag of de waarheidscommissies die onderzoek deden naar de slachtoffers van de dictatuur (1973 - 1990) heropend moeten worden, nu blijkt dat enkele doodgewaande slachtoffers nog leven.
De onrust ontstond in november, toen Germán Cofré, een Chileen die “verdwenen” zou zijn in 1973, Chili binnenkwam vanuit Argentinië. Daar bleek hij al 35 jaar te wonen. Zijn familie in Chili kreeg financiële compensatie, omdat ze officieel tot slachtoffers en overlevenden van de dictatuur werden gerekend.
Na de zaak-Germán Cofré kwamen er nog twee soortgelijke zaken boven water. Die van Carlos Rojas, die naar verluidt ook in Argentinië zou wonen en die van Edgardo Palacios, een voormalige socialistische politieke gevangene die in 2006 als dakloze stierf.
De vierde zaak is duidelijk anders. Emperatriz Villagra zou na de coup in 1973, waarbij Pinochet de regering van de socialistische president Salvador Allende omver wierp, verdwenen zijn. In werkelijkheid overleed ze in 1955 tijdens een bevalling.

Verkiezingen


“Er zijn duizenden mensen vermoord, gemarteld en verdwenen tijdens het regime”, zegt de gepensioneerde rechter Juan Guzmán, directeur van het Mensenrechtencentrum van de particuliere Centrale Universiteit. “Als er vier fouten zijn gemaakt, dan is dat niets.” Het nieuws over de fouten wordt opgeblazen door mensen die er belang bij hebben de onderzoekers in kwaad daglicht te stellen, zegt hij.
Guzmán, die in Chili bekend is vanwege zijn mislukte poging om voormalig dictator generaal Augusto Pinochet (1915 - 2006) te berechten, ziet in de publiciteit rond de zaak ook een poging om de centrumlinkse Coalitie van Partijen voor Democratie, die sinds 1990 aan de macht is, te verzwakken. In december 2009 zijn er presidentsverkiezingen in Chili.
De Nationale Waarheids- en Verzoeningscommisie uit 1991 en de Nationale Commissie inzake Politieke Gevangenschap en Marteling, beide opgericht door de coalitieregeringen, stelden vast dat meer dan 3.000 tegenstanders van het dictatoriale regime werden vermoord. Ongeveer 35.000 mensen werden gemarteld tijdens de dictatuur die zeventien jaar duurde.
De Chileense regering heeft een speciale rechter te benoemd die de vier gevallen moet onderzoeken. Eventueel nieuw bewijsmateriaal zal onderzocht worden door het Mensenrechtenprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei een woordvoerder van president Michelle Bachelet deze week. Hij zei ook dat Bachelet niet van plan is de waarheidscommissies te heropenen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift