Doodseskaders in de Filipijnen

Half juli gaat de Filipijnse film Engkwentro in première. De inspiratie voor deze actiefilm vond regisseur Pepe Diokno in de zuidelijke stad Davao, waar al sinds de jaren negentig een uiterst efficiënt doodseskader actief is.
Onder de slachtoffers van het doodseskader zijn kleine criminelen, bendeleden, drugsdealers, leden van het doodseskader zelf die hun opdracht slecht volbrachten of te veel wisten, en straatkinderen die ervan verdacht worden iets gestolen te hebben. Of Engkwentro ook in Davao te zien zal zijn, is nog onzeker.
Human Rights Watch (HRW) publiceerde in april 2009 het rapport You Can Die Any Time: Death Squad Killings in Mindanao, gebaseerd op getuigenissen van insiders. Het onderzoek stelt medeplichtigheid en soms directe betrokkenheid van regeringsbeambten en leden van de politiediensten vast.
Volgens HRW zijn de meeste leden van het doodseskader voormalige (communistische of islamistische) rebellen en misdadigers die hun eigen liquidatie willen voorkomen door over te lopen. De aanvoerders zijn gewoonlijk politiemannen of gewezen politiemannen. Zij zorgen voor training, regelen wapens, munitie en motorfietsen en spelen informatie over de doelwitten door.

Opruimingswerk


Burgemeester Rodrigo Duterte maakt geen geheim van zijn steun voor het “opruimingswerk” van het doodseskader. Hij onderbouwt die steun met cijfers die aantonen dat de criminaliteit in Davao onder zijn bewind fenomenaal gedaald is. ‘Als jullie een burgemeester willen die geen criminelen doodt, zoek dan maar een andere’, zei hij in een interview met het Filipijnse centrum voor onderzoeksjournalistiek. ‘Ik ben verkozen in 1988, herverkozen in 1992, herverkozen in 1995, herverkozen in 2001. Dat is mijn maatstaf voor de publieke acceptatie.’
In de zakenwereld kan het Davao Death Squad eveneens rekenen op steun. De voorzitter van de kamer van koophandel van Davao stelde dat het uitschakelen van criminelen in Davao het zakenklimaat positief beïnvloedt. De hoofdfunctionaris binnen het departement toerisme heeft het over een “zuiveringsproces” als hij naar de praktijken van het doodseskader verwijst.
President Arroyo stelde Duterte aan als haar bijzonder nationaal adviseur voor recht en orde. In vier andere steden op de Filipijnen zijn intussen vergelijkbare doodseskaders opgedoken, volgens HRW.
Lees de uitgebreide versie van dit artikel

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.