Doodstraf is populair in China

China blijft meer veroordeelden executeren dan eender welk ander land, ondanks inspanningen van zijn regering om het aantal terechtstellingen in te perken. De meeste Chinezen zien geen graten in de doodstraf.

In februari wist China het aantal misdaden waarop de doodstraf staat van 68 naar 55 terug te brengen. Wie bijvoorbeeld goud smokkelt, belastingsfraude pleegt of oude culturele sites plundert, hoeft dat niet langer met zijn leven te bekopen. Ook personen ouder dan 75 jaar zijn voortaan vrijgesteld van de doodstraf.

Deze veranderingen kwamen er op aandringen van Chinese juristen die vonden dat te veel mensen onterecht werden geëxecuteerd voor het plegen van gewone misdrijven. Eerder kon de groep juristen de autoriteiten ervan overtuigen dat er voor elke terechtstelling een goedkeuring nodig is van het Hooggerechtshof.

Een andere maatregel om het aantal executies in China te doen dalen, is een tweejarig moratorium van het Hooggerechtshof op het voltrekken van de doodstraf bij veroordeelde misdadigers als de executie niet onmiddellijk nodig wordt geacht. In 2007 kreeg het Hof de bevoegdheid om alle doodstraffen te herzien. Volgens het Hooggerechtshof mag de doodstraf enkel worden voltrokken bij een “zeer beperkt aantal criminelen” die “buitengewoon ernstige misdaden” hebben begaan.

Het is onduidelijk of de maatregelen een grote impact zullen hebben. De doodstraf werd zelden uitgesproken voor de dertien misdrijven die nu zijn geschrapt. De meeste terechtstellingen in China zijn voor ernstige moordzaken en grootschalige drugshandel.

Amnesty International

Hoewel de regering geen informatie geeft over het aantal mensen die worden geëxecuteerd, raamt Amnesty International hun aantal op duizenden per jaar. De mensenrechtenorganisatie weigerde vorig jaar haar schatting te publiceren, uit protest tegen de Chinese geheimhouding. De Dui Hua-stichting in San Fransisco plakte er wel openlijk een cijfer op: net geen vijfduizend executies in 2009.

De publieke steun voor de doodstraf in China blijft hoog. Volgens een peiling vorig jaar is 75 procent van de Chinezen ervoor, en amper 13,6 procent ertegen. “Oog om oog, tand om tand”, vindt bijvoorbeeld Yu Dahai, een 24-jarige kantoorverantwoordelijke in Dandong, een stad in de provincie Hubei.  Yu vreest dat het moratorium van het Hooggerechtshof door corruptie ertoe kan toe leiden dat misdadigers vervroegd vrijkomen.

Toch zijn er ook aanwijzingen dat de steun voor de doodstraf afbrokkelt. Een studie uit 1995 van onder andere het Nationale Bureau voor Statistiek vermeldt dat nog 95 procent van de Chinezen achter de ultieme straf staat.

India

Liu Wenjuan, een 30-jarige binnenhuisarchitect, vindt de doodstraf nodig in ernstige gevallen als moord of drugshandel. Maar ze kan zich ook vinden in de beslissing van het Hooggerechtshof om sommige veroordelingen te herzien. “Het is een beter idee om een veroordeelde nog eens twee jaar te laten nadenken over zijn misdaden, zo kan hij leren wat goed en slecht is.”  

“De doodstraf schrikt weinig af, heeft als resultaat dat mensen sterven voor misdaden die ze niet hebben begaan en wordt te veel toegepast in China”, vindt Zheng Fengtian, hoogleraar aan de Renmin-universiteit van China.

“China is goed voor twee derde van alle terechtstellingen wereldwijd. India heeft een vergelijkbaar aantal inwoners maar stelt slechts dertig mensen terecht per jaar. Alles we de doodstraf niet afstraffen, moeten we minstens het aantal geëxecuteerden naar beneden krijgen”, aldus Fengtian.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.