Doodstraf wordt Amerikanen te duur

Amerikaanse tegenstanders van de doodstraf hebben een nieuw argument: ze kost de belastingbetaler te veel. De American Civil Liberties Union van Noord-Californië (ACLU-NC), een regionale mensenrechtenorganisatie, schat dat Californië 4 miljard dollar kan uitsparen door alle huidige ter dood veroordeelden in gewone gevangenissen op te sluiten en een natuurlijke dood te laten sterven.
Californië telt 669 gevangenen die op hun terechtstelling wachten, en dat aantal groeit almaar aan. Sinds de doodstraf er in 1977 werd heringevoerd, zijn er nog maar 13 gevangenen ter dood gebracht. Processen waarbij de doodstraf wordt uitgesproken, duren lang door de bijzondere voorwaarden waaraan rechters, advocaten en juryleden moeten voldoen. Het onderzoek moet ook bijzonder grondig worden gevoerd en er zijn lange beroepsprocedures mogelijk. Ook de speciale behandeling van de gevangen in death row kost handenvol geld.
Elke ter dood veroordeelde kost de Californische overheid 175.000 dollar per jaar, schat de ACLU-NC in haar rapport “The Hidden Death Tax”. Processen die tot de doodstraf leiden, kosten er gemiddeld 1,1 miljoen dollar meer dan andere zaken. Ook in andere staten is het verschil enorm. In Washington kostte een proces dat uitmondt in de doodstraf in 2007 gemiddeld 467.000 dollar meer dan andere zaken. In Texas bedraagt de meerprijs zelfs 2,3 miljoen dollar.

Dure doodstraf of geen doodstraf


“De staten beginnen de financiële last te voelen”, zegt Richard Dieter, de directeur van het Death Penalty Information Centre. “En ze zijn zich ervan bewust dat ze nergens kunnen besparen. De processen kunnen niet worden ingekort. Staten hebben de keuze tussen een dure doodstraf of geen doodstraf.” En omdat er zo weinig executies worden uitgevoerd, komt de doodstraf eigenlijk neer op “een dure versie van levenslang zonder mogelijkheid van vervroegde vrijlating”, oordeelt Dieter.
Sommige staten hebben hun conclusies al getrokken. Vorig jaar schafte New Jersey de doodstraf af en bespaart daarmee nu bijna 11 miljoen dollar per jaar. Nebraska, New Mexico en Montana probeerden ook een einde te maken aan de praktijk, maar die pogingen mislukten. In Colorado haalde een wet die de doodstraf uit het strafwetboek zou hebben gehaald om met het uitgespaarde geld nieuw onderzoek naar onopgeloste moordzaken mogelijk te maken, maar nipt geen meerderheid.
Tegenstanders van de doodstraf voeren aan dat het geld ook kan gebruikt worden om de VS veiliger te maken: door meer politiemensen de straat op te sturen bijvoorbeeld, of door misdaadgebieden ’s nachts beter te verlichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.