Door de Chinese bril: Prism, hackers en hypocrisie

Twee maanden na de eerste onthullingen van Snowden over het Amerikaanse spionageproject Prism blijft het schandaal de gemoederen in de wereld bezig houden, ook in China. Vooral de toekomst van informatieveiligheid en de vermeende hypocrisie van de VS beheersten de Chinese krantenkoppen de afgelopen maanden. MO* zette de belangrijkste trending topics op een rijtje.

  • CC Marsmet Tallahassee CC Marsmet Tallahassee

1. “The H-word” en internetveiligheid

De Verenigde Staten beweren al jaren dat China achter de hackingaanvallen op de Amerikaanse overheid en bedrijven zit. Op verschillende Sino-Amerikaanse tops is dit onderwerp aan bod gekomen, maar China heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen altijd ontkend. Op 23 juli publiceerde de Amerikaanse beveiligingsfirma Akamai nog een onderzoek naar de herkomst van wereldwijde cyberaanvallen, hieruit bleek dat 34 procent van de aanvallen uit China zou komen.

De Prism-affaire liet echter een heel ander licht over de rol van de Verenigde Staten als voorvechter van internetveiligheid schijnen. Vandaar dat in veel Chinese media artikels verschenen over de hypocrisie van de Verenigde Staten om China te beschuldigen van cyberaanvallen, terwijl de VS zelf ook hackt. ‘Het schandaal toont het ware gezicht van de Verenigde Staten en herinnert ons aan het belang van internet- en informatieveiligheid’, stelde Yang Yujun, woordvoerder van het ministerie van Defensie, tegen persagentschap Xinhua.

2. Buitenlandse herkomst software

Vooral Edward Snowdens onthullingen van 22 juni over de betrokkenheid van Amerikaanse internettycoons en softwarebedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Skype, AOL, PalTalk, Facebook en YouTube in het spionageschandaal sloegen in als een bom in China. De overheid en het bedrijfsleven maken zich grote zorgen dat de Chinese IT-infrastructuur, die grotendeels van buitenlandse herkomst is, als achterpoortje voor de NSA zou kunnen dienen. ‘China mag niet naaktlopen’, zo kopte de People’s Daily op

Xinhua stelt dat wereldwijd 85,2 procent van de computers een Intel microprocessors heeft, 97,2 procent op Microsoft of Apple besturingssystemen draait en dat 88,6 procent van de zoekopdrachten wordt uitgevoerd in de zoekmachines van Yahoo en Google: allemaal Amerikaanse bedrijven. Met andere woorden: de VS hebben een bijna totaal overwicht op de globale IT-markt.

Analyses van zowel Science Net als Xinhua komen daarom tot dezelfde conclusie: China moet in de toekomst meer investeren in IT-innovatie. ‘Vanwege de huidige monopoliepositie binnen internettoepassingen, hardware en software kan de VS in geval van een cyberoorlog de hele wereld verslaan’, volgens Xinhua. ‘Daarom moet de overheid zich nog meer inzetten voor informatieveiligheid. Buitenlandse toepassingen moeten gecontroleerd worden en indien nodig vervangen worden door Chinese’, zo stelt Ni Guangnan, professor aan de Chinese Engineering Academy. Uit een onderzoek van Haibi onderzoeksinstituut blijkt dat sinds het uitbreken van het PRISM-schandaal 85 procent van de ICT-managers van grote bedrijven wil overstappen van buitenlandse ICT-toepassingen op Chinese.

3. Chinese hackers werkzaam voor de NSA?

Een interview met anonieme Chinese hackers van de nieuwsdienst van Tencent Technologies (vergelijkbaar met MSN) brengt een aantal zeer interessante kwesties op de voorgrond: de hackers zijn er namelijk helemaal niet van overtuigd dat mocht er al een achterpoortje zitten in soft- en hardware van Amerikaanse makelij, dat de NSA of andere veiligheidsdiensten die dan ook effectief gebruiken. ‘Maar al het internetverkeer kan altijd worden gecontroleerd door overheden of veiligheidsdiensten, dat is op zich niets nieuws.’

Op de vraag of er ook Chinese hackers bij de NSA werken, antwoorden de hackers dat ze dat niet weten. ‘Maar het is een publiek geheim onder hackers dat de NSA probeert om Chinese hackers te rekruteren, vaak via Amerikaanse hackers die al voor de dienst werken. Waarschijnlijk koopt de veiligheidsdienst ook informatie van Chinese hackers’, volgens de hackers.

Lees ook Door de Chinese bril: Snowden en het Prism-schandaal

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.