Doorsnee Amerikaan wil zich niet moeien in Syrië

Ondanks druk uit neoconservatieve hoek zit het Amerikaanse volk niet te wachten op militaire inmenging in Syrië. Dat blijkt uit twee recente opiniepeilingen.

In de peiling die het onderzoekscentrum Pew vorige week publiceerde, gelooft slechts 25 procent van de ondervraagden dat de VS een verantwoordelijkheid hebben om iets te doen aan het geweld in Syrië, waarbij al meer dan 7500 slachtoffers vielen. 64 procent vond van niet.

Bovendien wil slechts een kwart van hen dat de VS en hun bondgenoten Syrische militaire installaties bombarderen om de rebellen te beschermen. Dit soort luchtaanvallen zijn een voorstel van senator John McCain, de Republikeinse kandidaat bij de vorige presidentsverkiezingen. Hij kon al snel rekenen op de steun van andere haviken en neoconservatieve denktanks.

Afghanistan

Toch is er geen momentum. Zelfs de meest oorlogszuchtige Republikeinse presidentskandidaten zwijgen erover in alle talen. Hun campagne is erg toegespitst op binnenlandse thema’s: naast de economie ook sociale kwesties die het christelijke Amerika na aan het hart liggen, zoals abortus, het homohuwelijk en zelfs contraceptie.

Bij de buitenlandse thema’s overheerst de nucleaire dreiging vanuit Iran. Centraal daarbij staat de vraag of Washington Israël moet bewapenen of zelf de aanval moet uitvoeren op de nucleaire installaties van Teheran.

Door het falen in Afghanistan raken de VS stilaan oorlogsmoe. Vorige week werden er in de provincie Kandahar nog zestien onschuldige burgers gedood door een Amerikaanse sergeant. De Afghaanse president Hamid Karzai dringt aan op een kleinere rol voor de Amerikaanse soldaten.

Dat gevoel sijpelt door in de Amerikaanse verkiezingscampagne: twee van de drie topkandidaten, Newt Gingrich en Rick Santorum, stellen zelfs voor dat Washington zijn 90.000 soldaten versneld uit Afghanistan terugtrekt.

Al Qaeda

In deze context raakt het conflict in Syrië ondergesneeuwd. De huidige regering noch de Democraten in het Amerikaanse Congres doen veel moeite om er aandacht voor te eisen. Het Pentagon kant zich tegen elke militaire interventie in Syrië, net zoals het dat vorig jaar voor Libië deed. De legertop geeft toe dat het omverwerpen van het Syrische regime een strategische klap zou uitdelen aan Iran, maar benadrukt dat het afweergeschut van Damascus vijfmaal efficiënter is dan dat in Libië.

Daarnaast zijn er nog de vraagtekens over de samenstelling van de Syrische oppositie, iets wat ook de felste haviken verontrust. Bepaalde, aan Al Qaeda gelieerde eenheden zouden verantwoordelijk zijn voor de recentste en zeer dodelijke bombardementen in Aleppo en Damascus.

De haviken stellen op hun beurt dat het Pentagon de militaire macht van Syrië overschat. Israël heeft bijvoorbeeld dertig jaar geleden met minder middelen nagenoeg de volledige Syrische luchtmacht in enkele uren tijd van de kaart geveegd bij de invasie in Zuid-Libanon. Ze vinden dat Washington direct of indirect tussenbeide moet komen, om bij het volgende regime al een voet tussen de deur hebben.

Geen grondtroepen

Maar de Amerikaanse bevolking volgt dus niet, zo blijkt uit de eerder geciteerde peiling van Pew. Ook een meer gedetailleerde peiling die vandaag door het Programma voor Internationale Beleidsattitudes (PIPA) van de Universiteit van Maryland wordt voorgesteld, komt tot gelijkaardige conclusies.

Twee derde van de ondervraagden ziet de oprichting van veilige plaatsen voor burgers en oppositieleden in Syrië wel zitten, als ze het werk zijn van de Arabische Liga en Turkije. De toevluchtsoorden vanuit de lucht beschermen kan nog voor de helft van hen, maar 77 procent wil niet dat de VS hiervoor troepen sturen.

“Het is duidelijk dat Amerikanen zich betrokken voelen bij de situatie in Syrië, en landen in de regio steunen die maatregelen willen treffen om de bedreigde burgers te helpen”, verklaart Steven Kull, directeur van PIPA. “Maar ze zijn verdeeld over de rol van de Amerikaanse luchtmacht, en ze willen zeker geen grondtroepen sturen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.