Dorp bezorgt Braziliaanse president hoofdpijn

De Braziliaanse Lula da Silva, net terug van India, moet voor het einde van deze week een bijzonder netelig dossier behandelen. Hij moet de grenzen van een indianenreservaat bevestigen waar op illegale wijze een modern Braziliaans dorp werd gebouwd. Het hele land lijkt nu begaan met het lot van de dorpelingen en de indianen.




Het Raposa-Serra do Sol reservaat, in de noordelijke deelstaat Roraima, aan de grens met Venezuela en Guyana, bestaat al de facto. Er leven momenteel enkele duizenden indianen - Ingarikó, Macuxi, Patamona, Tuarepang en Wapichana. De grenzen van het reservaat werden in 1993 vastgelegd door de overheidsdienst Nationale Vereniging voor Indianen (FUNAI). Ze werden gepubliceerd in het ‘Jornal Oficial’, zeg maar het Braziliaanse staatsblad. De procedure vereist echter dat de Braziliaanse president het bestaan van het reservaat officieel bevestigt.

En dat is precies wat Lula nu moet doen - de wet vereist dat het voor het einde van deze maand gebeurt, zo maakte de Braziliaanse minister van Justitie deze week bekend. De verklaring van Marcio Thomaz Bastos werd op gejuich onthaald door de inheemse organisaties. Maar niet door de andere inwoners van het Raposa-reservaat.

Er is namelijk één probleem: binnen de grenzen van het reservaat werd intussen een dorp gebouwd, compleet met stadhuis en burgemeester. Uiramutã werd gesticht twee jaar na de voorlopige erkenning van het reservaat, en de bouwsels zijn er in feite illegaal. De indianen in het reservaat willen hun rechten laten gelden op de 1,6 miljoen hectaren grond die het reservaat telt. Maar aan vertrekken denken de grootgrondbezitters en de deelstaatregering van Roraima hoegenaamd niet. Ze vrezen dat de boerderijen en het dorp Uiramutã moeten ontmanteld worden als het reservaat erkend wordt.

Ook het leger mengde zich intussen in de zaak. Enkele officieren waarschuwden de pers dat het gevaarlijk is voor Brazilië om zijn soevereiniteit af te staan in een gebied dat grenst aan twee buurlanden. Roraima zal onbestuurbaar worden, vertelde generaal Alcedir Pereira aan de krant ‘O Estado de São Paulo’. Onzin, riposteerde Márcio Santilli, een beheerslid van de ngo Instituto Socioambiental (ISO), in Brazilië zijn er minstens honderd indianenreservaten en daar is geen enkel gezagsprobleem. Het leger en de federale politie doen er gewoon hun werk.

De spanningen zijn in het Raposa-reservaat echter sterk gepolariseerd. De indianen zijn er het doelwit van geweld van groepen hun belangen bedreigd zien. De afgelopen jaren zijn er 12 indianen vermoord binnen de grenzen van Raposa-Serra do Sol. Begin dit jaar werden ook drie missionarissen ontvoerd. Ze werden intussen vrijgelaten maar de schuldigen werden nog niet gevonden. Volgens Santilli draagt de overheid een grote verantwoordelijkheid: de juridische onzekerheid werkt de conflicten en grondbezettingen in de hand.

Roraima is slechts één van de vele conflictgebieden in Amazonia Legal, een gebied gespreid over verschillende deelstaten dat economisch nog zo goed als onontgonnen is. Amazonia Legal is een gebied van vijf miljoen vierkante kilometer en huisvest 60 procent van de 370.000 indianen in Brazilië.

Als de dorpsbewoners moeten opkrassen uit het reservaat, dan blijven de indianen verstoken van de basisgoederen die ze nu in de dorpswinkels kopen, zo stellen de tegenstanders van het reservaat. We redden ons wel, antwoorden de inheemse leiders. We zijn een warenhuis aan het bouwen zodat de indianen de spullen kunnen kopen die ze nodig hebben, zegt Jacir José de Souza, de coördinator van de Inheemse Raad van Roraima (CIR). Volgens de Souza, een Macuxi, zal de supermarkt klaar zijn voor het einde van de maand. De inheemse boeren kunnen hun boontjes zelf doppen, ook zonder de grote boerderijen, beklemtoont de indianenleider. We werken hard op onze manioc-, bananen-, rijst- en bonenboerderijen en we verkopen een deel van onze oogst in Boa Vista, de regionale hoofdstad. De inheemse boeren doen dat al 35 jaar, nadat ze zich via een ontvoogdingsstrijd losmaakten van het lijfeigenschap in dienst van de blanke boeren.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.