Dossier: Onzichtbare opstanden

De zomer van 2013 begon met massale straatprotesten in Turkije, Brazilië en Egypte. Niet alle volksopstanden krijgen echter dezelfde media-aandacht. MO* belicht enkele protestbewegingen die deze zomer onzichtbaar bleven voor onze media.

Klik op de afbeeldingen of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over onzichtbare opstanden.

Bolivia en de permanente revolutie van het volk
De Boliviaanse president Evo Morales is groot geworden in de straatprotesten. In 2006 werd hij president en in 2010 werd hij met een historische uitslag herkozen. Maar sinds die herverkiezing zijn de protesten er weer. Als nooit tevoren zijn de Bolivianen de straten opgegaan om hun ongenoegen te uiten. Wat is er met Bolivia aan de hand? MO* sprak met Marco Gandarillas, directeur van het Informatie- en Documentatie Centrum CEDIB in Cochabamba.

Chantal MouffeDemocratie heeft behoefte heeft aan passie en confrontatie
Is het wereldwijde straatprotest van de voorbije zomer een luidruchtige begrafenis van de democratie, of juist een teken dat burgers haar nieuw leven willen inblazen? Chantal Mouffe, politiek wetenschapster met wereldfaam, geeft haar visie.

Bulgarije lijkt zich steeds meer af te wenden van de EU
Duizenden Bulgaren demonstreerden in juli in de straten van Sofia. Met leuzen als ‘Politici = maffia’ en ‘Help ons alsjeblief, Europa’ ageerden ze tegen de regering van Plamen Oresjarski en diens veronderstelde banden met oligarchen en de georganiseerde misdaad. De leuzen vertelden tegelijk wat de demonstranten verwachtten van de Europese Unie: hulp.

Kasjmir, gevangen in een vloek
20 juli. De hele dag geldt een strikt straatverbod in het Indiase deel van Kasjmir, net als de dag tevoren. Buiten bevinden zich 600.000 Indiase soldaten en zo’n 100.000 militaire politieagenten. Dat is samen goed voor één soldaat per tien inwoners van de deelstaat Jammu en Kasjmir.

Het volk waakt in Bolivia
De revolutie of “herstichting van het land” begon in Bolivia met de massale volksprotesten tegen de privatisering van het water. Evo Morales groeide uit tot de nationale held, vooral voor de inheemse bevolking. Bijna acht jaar na zijn aantreden als president is de ontnuchtering groot en wordt Bolivia onder de voet gelopen door protesten, tegen Morales dit keer.

Bahrein, strategisch doodgezwegen
In Bahrein wordt ondanks de zware repressie nog bijna dagelijks in 25 dorpen betoogd. Sinds dag één van de revolutie, februari 2011, eisen burgers dat de koning zijn belofte uit 2001 nakomt en Bahrein hervormt tot een echte constitutionele monarchie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.