Drama in Virginia munitie voor anti-wapenlobby

Het drama op de universiteit van Viginia Tech heeft de politici wakker geschud die ijveren voor een meer restrictief beleid inzake vuurwapens. Van de kandidaten voor het presidentschap in 2008 heeft nog niemand zijn nek duren uitsteken.
“Het is mijn diepste overtuiging dat schietpartijen als deze mogelijk worden gemaakt omdat burgers nergens zo gemakkelijk aan een vuurwapen kunnen komen als hier”, zegt de Democratische senator Dianne Feinstein uit California, “Dit drama moet de aanzet vormen voor een nieuwe aanloop om een strengere wapenreglementering in te voeren in dit land.”
Traditioneel zijn het de politici van de Democratische partij die ijveren voor strengere wapenwetten. In het nieuwe, door Democraten gedomineerde parlement, was daar tot nu toe weinig van te merken. De verkozenen willen hun nipte meerderheid niet op het spel zetten met maatregelen die Democratische kiezers op het wapenminnende platteland tegen de borst kunnen stoten.
De Democratische kandidaten voor de race naar het presidentschap hebben hun medeleven betuigt met de families van de slachtoffers, maar vermeden elke verwijzing naar de wapenwetgeving.

Halfautomatische wapens


De laatste restrictieve wetten dateren van 1993 en 1994, kort voor de Democraten hun meerderheid in het parlement verloren. 19 types van halfautomatische wapens werden toen verboden voor een periode van 10 jaar, alsook magazijnen die meer dan 10 kogels bevatten. De Democratische senator Carolyn McCarthy uit New York diende in februari een voorstel in om het verbod op halfautomatische wapens opnieuw in te voeren.
De huidige “Brady Bill” over de aankoop van registratie en vuurwapens vertoont heel wat achterpoortjes. In principe moet wie een wapen koopt bij een handelaar met een federale licentie kunnen bewijzen dat hij of zij geen strafblad heeft. De meeste VS-staten hebben de wetten slechts ten dele of helemaal niet toegepast. Wie wapens koopt op een zogenaamde “gun show” moet geen onderzoek ondergaan naar zijn juridisch verleden.

Slachtoffers


In 2005 slaagden de Republikeinen erin de wapenwetten nog te versoepelen. Het parlement keurde een wet goed waardoor slachtoffers van wapengeweld zich geen burgerlijke partij kunnen stellen tegen wapenproducenten, -handelaars, en –importeurs.
“De mensen die onze wetten maken hebben geen ruggengraat. Ze buigen voor de wapenlobby”, zegt Jackie Kuhls van de organisatie New Yorkers Against Gun Violence (NYAGV). “Het is een soort ziekte waarbij ze het gezond verstand op nul zetten en wetten stemmen die er duidelijk op gericht zijn om criminelen te beschermen.”
De NYAGV wijst er verder op dat het in de mediaverslaggeving over het drama op Virginia Tech vooral ging over de reactie van de universiteit op de twee schietpartijen en over de strategie van het gewapende interventieteam. De wapenwetten werden niet in vraag gesteld, ook niet in de officiële verklaringen van het Witte Huis.
De presidentiële woordvoerster Dana Perino benadrukte dat de regering ervoor wil zorgen dat “alle wapenwetten tot in de puntjes worden nageleefd”. “De president vindt dat iedereen het recht heeft een wapen te dragen, maar ook dat alle andere wetten moeten worden gerespecteerd.”
In de VS sterven elke dag tachtig mensen door geweld met vuurwapens. “Per jaar zijn dat er 30000, tien keer meer dan bij de aanslagen van 11 september” zegt Yeshua Moser-Puangsuwan, een van de oprichters van het International Action Network on Small Arms, “Toch zijn we op dit vlak niet tien keer actiever.” IPS (MC/BV)
Eli Clifton

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift