Dreigende VS-schuld van 850 miljoen dollar aan VN-vredesmissies

De financiële bijdrage van de VS aan VN-vredesoperaties dreigt dit jaar 850 miljoen dollar achter te blijven bij het verplichte bedrag. Niet-gouvernementele organisaties doen een beroep op het Amerikaanse Congres om de verplichtingen aan de Verenigde Naties na te komen.
De veertig organisaties, waaronder de Nationale Raad van Kerken in de VS, Citizens for Global Solutions en Oxfam Amerika, verwachten de bijdrage van de VS aan vredesoperaties in het fiscale jaar 2008 zelfs 1,3 miljard dollar zal achterblijven bij de verplichtingen aan de VN. De regering van president George W. Bush toonde zich de afgelopen jaren nochtans vaak voorstander van vredesmissies, waaronder die in Haïti, Liberia, Libanon en Sudan.
“We brengen niet alleen onze reputatie in gevaar, maar ook het werk van tienduizenden mensen die wereldwijd actief zijn in humanitaire en vredesmissies”, zegt Deborah Derrick, directeur van de UN Foundation/Better World Campaign, de organisatie die de kwestie aankaartte in een brief. “Het is noodzaak dat we onze verplichtingen aan de VN en de internationale gemeenschap als geheel nakomen”, aldus Derrick. “We kunnen het eenvoudigweg niet maken om onze rekeningen niet te betalen.”
De brief roept het Congres op om de bijdrage te verhogen aan een groot deel van de 44 VN- andere multilaterale organen die de VS op basis van een verdrag moet steunen. Als dat niet gebeurt, zal Washington tegen eind 2008 waarschijnlijk ook niet kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen aan sleutelorganen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, het Internationaal Atoomagentschap, de Voedsel- en Landbouworganisatie en de NAVO.
De brief, die ook ondertekend is door de Amerikaanse afdeling van CARE en de International Crisis Group, komt vlak voordat het Congres zich buigt over het voorstel voor buitenlandse hulp voor 2008. Dat voorstel kreeg al eerder kritiek van dezelfde organisaties, vanwege bezuinigingen op ontwikkelingshulp en gezondheidsprogramma’s voor kinderen en moeders.
Die programma’s, waaronder ook plattelandsontwikkeling, onderwijs, gezinsplanning en milieuprojecten vallen, dreigen in 2008 nog maar ruim een miljard dollar te krijgen, een derde minder dan nu. De uitgaven voor aidsbestrijding zullen naar verwachting stijgen tot meer dan vier miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.