Drie extremistische leiders gedood in Filipijnen

Het Filipijnse leger zegt drie belangrijke figuren van de islamistische gewapende groepen Jemaah Islamiyah en Abu Sayyaf gedood te hebben. De groeperingen zouden banden hebben met Al-Qaeda. Ondertussen blijft de onrust in de regio bestaan.

Filipijnse militairen bombardeerden, met hulp van de Verenigde Staten, vorige week de schuilplaats van de Filipijnse Abu Sayyaf-leider, Umbra Jumdail, op het zuidelijke eiland Jolo. Daarbij zouden vijftien gewapende mannen gestorven zijn, onder wie Jumdail zelf, de Maleisiër Zulkifli bin Hir, alias Marwan, en de Singaporese Abdullah Ali, alias Muawiyah. Dat zegt althans de militaire woordvoerder, kolonel Marcelo Burgos.

De bevelhebber van de politiekorpsen, Antonio Freyra, leidde de operatie op de grond en bevestigde dat de schuilplaats volledig vernield werd. ‘Wel is er een rapport dat zegt dat enkele terroristen vier van de zes lichamen hebben weggenomen’, stelt hij. Er is dus nog geen uitsluitsel dat de drie effectief gedood werden.

Volgens een militaire beambte is de aanval mede dankzij de Verenigde Staten, die een onbemande drone ter beschikking stelden, gelukt. De genoemde terroristen stonden op de Amerikaanse lijst van “meest gezochte gangsters.” De VS beloofden daarom aanzienlijke bonussen voor diegene die hen – dood of levend – inrekenden.

Islamitische groeperingen

Jemaah Islamiyah (of “Islamitische Groep”) is een islamitische militantengroep uit Indonesië en is gelinkt aan Al-Qaeda. De beweging heeft een aantal bomaanslagen in Indonesië en elders in de regio op haar naam staan. Abu Sayyaf (“Drager van het Zwaard”) is een beweging van militanten in de Filipijnen. Net zoals Jemaah Islamiyah ijvert het voor een islamitische staat voor de moslims in het gebied.

De groepen zijn verantwoordelijk voor tal van ontvoeringen, bomaanslagen en andere gewelddaden in Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Volgens de Amerikaanse FBI zou Marwan, een ingenieur getraind door de VS, de leidende figuur zijn achter verschillende activiteiten van militantengroepen, met name Abu Sayyaf.

Conflictregio

Volgens de Britse krant The Guardian zouden Filipijnse militanten leden van Jemaah Islamiyah, onder wie Muawiyah en Marwan, beschermen, nadat ze moesten vluchten voor de autoriteiten in eigen land.

‘De zuidwestelijke eilanden van de Filipijnen staan er om gekend de thuishaven te zijn van verscheidene groeperingen,’ meldt BBC-journaliste Kate McGeown. Deze week nog ontvoerde Abu Sayyaf twee Europese toeristen.

Volgens experten ontvoert Abu Sayyaf toeristen om hun – financiële – toekomst te verzekeren. Het losgeld zou een cruciale bron van inkomsten zijn. Vaak worden de gegijzelden vrijgelaten zodra de geldsom betaald is, maar in uitzonderlijke gevallen worden ze gebruikt als doelwit of verkocht aan militanten. Op dit moment zouden nog zeven buitenlanders in handen zijn van militanten. Van hen ontbreekt elk spoor sinds midden 2010.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift