Drie gevaren voor kwart wereldbevolking

ActionAid publiceerde maandag een rapport waaruit blijkt dat tien van de 28 onderzochte landen grote risico’s lopen als ze worden geconfronteerd met te hoge voedselprijzen, klimaatverandering en het opraken van grondstoffen. Het gaat om Congo, Burundi, Zuid-Afrika, Haiti, Bangladesh, Zambia, India, Sierra Leone, Ethiopië en Rwanda.

Het agentschap beschrijft ook de situatie van Brazilië, Malawi, en Tanzania. Deze landen zijn volgens de uitkomsten van het rapport nog het meest bestand tegen de drie gevaren die een crisis in gang kunnen zetten. De redenen hiervoor zijn de maatregelen die de betreffende landen treffen om grote problemen tegen te gaan. Zo investeert Brazilië meer dan zeven miljard euro in kleinschalige boerderijen, verankert het land het recht op voedsel in de grondwet en maakt het zijn landbouw meer geschikt voor extreme weersomstandigheden. Tanzania heeft soortgelijke landbouwvernieuwingen aangekondigd. Malawi promoot ondertussen organische meststoffen en werkt aan een nationale voedselvoorraad.

Voedselprijzen blijven stijgen

De grootste waarschuwing die door het rapport weerklinkt, is de dreigende vergroting van de armoede onder een groot deel van de wereldbevolking door de stijgende voedselprijzen. Het rapport suggereert een toename van 44 miljoen arme mensen als de prijzen de stijgende trend blijven volgen. De vraag naar biobrandstof zal de voedselprijzen alleen maar verder opvoeren, tenzij landen passende alternatieven vinden voor dit type brandstof. Tot op heden zijn dit alleen fossiele brandstoffen. En ook bij het gebruik fossiele brandstoffen moet men opletten, omdat de voorraden alsmaar kleiner worden.

Aandacht op de G20-top

ActionAid vraagt wereldleiders deze problematiek op de agenda te zetten tijdens de G20 top volgende maand. Er wordt gevraagd om meer investeringen in kleine boerderijen in arme landen, zodat de voedselvoorziening ook daar op peil kan blijven. Ook de mogelijkheid om deze boerderijen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden wordt in de punten meegenomen. ActionAid wijst ook op de verantwoordelijkheid van rijke landen die nog steeds weinig doen aan hun CO2-uitstoot. ‘Zij houden een deel van het probleem in stand,’ aldus het agentschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.