Drie vrouwen wachten op doodstraf in India

Een Indiase vrouw die haar vader en zeven andere mensen vermoord heeft, wacht op haar terechtstelling. Twee andere vrouwen, die diefstallen pleegden en vijf kinderen vermoordden, worden ook geëxecuteerd. Het is van 1920 geleden dat India de doodstraf heeft uitgevoerd bij vrouwen.
Sonia, de dochter van de multimiljonair Relu Ram, zal de eerste vrouw zijn die de doodstraf krijgt sinds India onafhankelijk werd. Zij en haar man waren naar het hooggerechtshof gestapt met de vraag om de straf om te zetten in levenslang, maar het rechtscollega ging daar niet op in.
Nalini, een vrouwelijke zelfmoordterroriste, had in de jaren 90 meer succes. Nadat ze in 1991 de voormalige Indiase premier Rajiv Gandhi vermoordde, kreeg ze de doodstraf, maar een rechtbank zette de straf in 2000 om in levenslang op basis van humanitaire redenen.
Verleden week kregen nog zeven andere mensen in India de doodstraf. Drie daarvan hadden een bus in brand gestoken tijdens een politieke meeting in de Indiase deelstaat Tamil Nadu.
Volgens Ram Jethmalani, een advocaat van het hooggerechtshof, is het stijgend aantal doodsvonnissen voor een deel te wijten aan druk vanuit de media. De Indiase rechtbanken mogen de doodstraf enkel in “uitzonderlijke gevallen” uitspreken. Amnesty International zegt dat deze regel niet duidelijk genoeg is. Daardoor zijn het de rechters die beslissen hoe vaak de doodstraf wordt uitgesproken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3094   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift