'Dringend meer geld nodig voor onderzoek naar aidsvaccin'

Het wetenschappelijk onderzoek naar een vaccin dat aids voorkomt, is de laatste jaren met rasse schreden vooruit gegaan. Diverse prototypes worden nu uitgetest op mensen, maar geen enkel vaccin bleek tot dusver in staat de hiv-cellen te stuiten.


Enkele vooraanstaande aidsexperts maakten deze week op vraag van het Internationaal Initiatief voor een Aids-vaccin (IAVI) een stand van zaken op. Het uitgangspunt daarbij was dat de strijd tegen aids nooit gewonnen kan worden zonder een vaccin dat massale inenting mogelijk maakt. Meer dan 70 miljoen mensen zijn momenteel besmet met hiv en er komen elke dag 15.000 nieuwe besmettingen bij. Het gros van de hiv-patiënten leeft onder de armoedegrens en is ten dode opgeschreven omdat ze geen toegang hebben tot aidsremmers. Die medicijnen beletten dat het hiv-virus zich ontwikkelt aids, dat het menselijke afweersysteem tegen ziektes vernietigt

Volgens dokter Seth Berkley, de voorzitter van de IAVI, heeft de wetenschap de laatste vijf tot zeven jaar enorm veel vooruitgang geboekt in de zoektocht naar een vaccin. Er worden een aantal vaccins uitgetest en dit jaar voor het eerst bereikte een vaccin fase drie van het klinische onderzoek - het laatste stadium dat een vaccin moet doorlopen voor het op de markt kan. Ook dat vaccin bleek uiteindelijk niet in staat om besmetting met hiv te voorkomen.

Het IAVI werd opgericht in 1996 en voert onderzoek naar de virusstammen die voorkomen in de zwaarst getroffen gebieden. De instelling heeft een gezaghebbend wetenschappelijke blauwdruk voor de ontwikkeling van een vaccin uitgetekend en bracht onderzoekers uit Noord en Zuid samen in een netwerk. Het krijgt daarvoor steun van diverse internationale organisaties zoals Unaids en de Wereldbank en werkt samen met verschillende landen, waaronder Nederland.

Het virus zal nog wel even ongrijpbaar blijven, geeft Berkeley toe. Het duurde 22 jaar voor een versie van het vaccin werd uitgetest in ziekenhuizen. Dokter Chrispin Kambili, de regionale directeur Oost-Afrika voor het IAVA, deed plannen voor grootschalige klinische proeven in verschillende Afrikaanse landen uit de doeken. Meer dan 20.000 mensen zouden daaraan meedoen.

Volgens Kambili zijn de pilootprogramma’s een overweldigend succes. Lokale gemeenschappen in Oost-Afrika hebben zich erachter geschaard. Het betrekken van vrouwen was één van de belangrijke hordes die we moesten nemen. Dat is geen evidentie in culturen waarin vrouwen vaak de toestemming moeten krijgen van echtgenoten en vaders.

Een vaccin kan bij vrouwen en heel andere uitwerking hebben dan bij mannen. Het virus toont ook een sterke regionale variatie. De verschillende virusstammen die in Afrika in omloop zijn, reageren verschillend op de vaccins.

Er gaat te weinig geld naar het onderzoek naar een vaccin, zegt Berkeley. 2003 is het jaar waarin de wereldwijde strijd tegen aids op de internationale agenda is geraakt. Tot dusver werd er 22 miljard dollar toegezegd voor internationale bestrijding van de epidemie. Maar toch is er niet genoeg aandacht voor de ontwikkeling van een vaccin.

Volgens dokter Andreas Neubert, vaccinmanager van de Duitse firma IDT, is het hoog tijd dat de infrastructuur wordt uitgebreid om massaal vaccins aan te maken als een versie de lakmoesproef zou doorstaan. Stel dat er honderd miljoen vaccins aangemaakt moeten worden, dan kunnen de huidige laboratoria dat niet aan, waarschuwt Neubert. “Zelfs gewone vaccins komen door het tekort aan labo’s in een flessenhals terecht.” Het IAVI schat dat er 300 tot 500 miljoen euro nodig is voor de aanmaak, de distributie en de prijszetting in de industrielanden en in de ontwikkelingslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.