Dromedaris brengt MERS-virus over op de mens

Het MERS-virus dat al minstens 79 slachtoffers eiste heeft zijn geheim prijsgegeven. Dromedarissen zijn de bron en een rechtstreekse overdracht van het virus op de mens is bewezen.

Drie op vier dromedarissen die recent onderzocht werden in Saoedi Arabië bleken antilichamen voor het Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS) in het bloed te hebben, wat erop wijst dat ze recent besmet geraakten.

Dat de dromedaris de drager is van het gevaarlijke MERS-virus, was al langer bekend, maar een studie waarvan de resultaten gisteren werden bekendgemaakt toont nu ook aan dat het virus rechtstreeks overspringt van de dromedaris op de mens.

Kwijlerig

“Ons onderzoek toont voor de eerste keer aan dat het MERS-virus bij mensen, hetzelfde is als hetgeen we op grote schaal terugvinden bij dromedarissen in Saoedi-Arabië”, zegt hoofdauteur van de studie Abdulaziz N. Alagaili van de King Saud-universiteit . “Dit is cruciale informatie om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

“We hebben kunnen aantonen dat het om hetzelfde virus gaat bij dromedarissen en mensen, wat erop wijst dat de rechtstreekse overdracht op de mens mogelijk is”, zegt co-auteur Thomas Briese.

Hoe die overdracht precies gebeurt is nog niet bekend. Het rechtstreekse contact tussen mensen en dromedarissen, die bekend staan als kwijlerige dieren, zit daar volgens de onderzoekers voor veel tussen, zeker omdat het virus vooral werd teruggevonden in stalen van slijm en neusvocht, eerder nog dan in uitwerpselen.

Reis naar het Midden-Oosten

Het MERS-virus dook voor het eerst op in september 2012 in het Midden-Oosten en heeft volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie al minstens 182 personen besmet waarvan er 79 stierven.

De meeste slachtoffers vielen in Saoedi-Arabië maar er zijn ook gevallen bekend in Jordanië, Qatar, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk rapporteerden besmettingen die allemaal konden verklaard worden door een recente reis van de besmette personen naar het Midden-Oosten.

De resultaten van het onderzoek werden door wetenschappers van Columbia University gepubliceerd in het vaktijdschrift mBio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.