Droogte treft Iraakse vluchtelingen in Syrië

De landbouwcrisis in Syrië maakt het extra moeilijk voor de Iraakse vluchtelingen in dat land. Extra voedselhulp dringt zich op, aldus IRIN, het persagentschap van de VN.

Exacte cijfers zijn er niet, maar er zouden naar schatting zo’n 1,5 miljoen Irakezen naar Syrië gevlucht zijn sinds het begin van de oorlog in Irak in 2003. De overgrote meerderheid woont in en rond de hoofdstad Damascus, maar andere hebben zich noodgedwongen op het Syrische platteland gevestigd. De huurprijzen en de levensduurte zijn in de stad immers enorm gestegen en land niet voor iedereen betaalbaar.
Syrië lijdt al drie jaar onder een ernstige droogte. Vorig jaar alleen al ging zo’n 40 procent van de tarweoogst verloren. Vooral in het noordoosten van het land, in de regio rond Hassake, is de situatie dramatisch. De streek is erg vruchtbaar, maar afhankelijk van irrigatie. De droogte en het mislukken van de oogst hebben de prijs van basisproducten de hoogte in gejaagd. Ook Syrische families hebben het moeilijk, maar het meest kwetsbaar zijn de Iraakse vluchtelingen. De mogelijkheid voor hen om werk te vinden in de landbouw bestaat gewoon niet meer.

UNHCR zit met budgetprobleem

De Amerikaanse ngo A Plate for All is begonnen met het uitdelen van voedselpakketten. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voorziet voedselbedelingen, maar kampt met budgetproblemen. Nog maar de helft van het geld dat werd toegezegd  voor 2009 is ook effectief overgemaakt aan de VN-organisatie. “Een gebrek aan financiële middelen maakt dat we niet kunnen instaan voor de humanitaire noden van de vluchtelingen binnen en buiten Irak”, vertelt Samih Bulbul van de UNHCR Iraqi Support Unit. “De sociaal-economische positie van de Iraakse vluchtelingen in de gastlanden zal verslechteren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Freelance journalist

    Toon Lambrechts is freelance journalist tegen beter weten in. Behalve in MO* Magazine en op MO.be is hij ook te lezen in onder andere Knack, EOS en Vice.