Drugskartels wassen geld wit in “valse” handel

De drugskartels in Mexico handelen in Chinees textiel, tomaten en teddyberen. Hiermee wassen de kartels hun zwart geld wit. De “valse” handel kan door politie en overheid amper gecontroleerd worden, en vertekent de handelsbalans van het land.

  • Esparta De Mexicaanse overheid voert sinds 2006 een bloedige drugsoorlog met de kartels. Die laatsten slagen erin om hun geld wit te wassen via omwegen in de handel, die moeilijk te controleren zijn. Esparta

Mexicaanse drugskartels exporteren en verkopen hun drugs vooral in de Verenigde Staten. Ze blijven met een dik pak dollars zitten dat ze terug in het thuisland willen krijgen, om daar hun rekeningen te betalen of nieuwe zaken te doen.

Om te vermijden dat grote hoeveelheden zwart geld in cash de Mexicaans-Amerikaanse grens over moeten, zoeken de drugskartels de weg van de minste weerstand. Het zwarte geld wordt geïnvesteerd in allerlei goederen, die vervolgens geïmporteerd worden in het thuisland Mexico. Dit werd blootgelegd door de Californische krant Los Angeles Times.

Vaak schakelen de drugshandelaars ook een derde land in. Goedkoop geproduceerde goederen uit Azië zijn populaire investeringen. Tomaten en zelfs teddyberen behoren tot het assortiment dat wereldwijd verscheept wordt door de kartels.

Drugsbaronnes Blanca Cazares van het Sinalaokartel werd in 2008 veroordeeld voor het importeren van Chinese textiel naar Los Angeles, om dat vervolgens te exporteren naar Mexico. Daar verkocht ze de textiel aan torenhoge prijzen in haar eigen winkelketen “Chika”.

De drugskartels startten zo al verschillende ondernemingen, om het importeren van de goederen uit te leggen aan de autoriteiten. De L.A. Times berichtte eerder over de zonnebankfilialen “Electic Beach” in Jalisco en Mexico-Stad, uitgebaat door drugsbazin Sandra Avila Beltran. Beltran werd gearresteerd in 2007.

Dweilen…

De Mexicaanse regering probeert nu de nieuwe witwaspraktijken aan te pakken. President Felipe Calderón zei in oktober nog dat ‘de bestaande structuren om de praktijken op te sporen, niet op kunnen tegen de reële gang van zaken.’

Geld witwassen via handel is een van de moeilijkst op te sporen praktijken, stellen Amerikaanse en Mexicaanse officials. In Colombia passen drugshandelaars de praktijk al langer toe. Mexicaanse kartels nemen de strategie nu over.

Sinds 2006 lieten 40.000 mensen het leven in de Mexicaanse drugsoorlog

‘Je kan zoveel geld verstoppen in legale economische activiteiten,’ citeert de L.A. Times een Amerikaanse undercoveragent bij de Immigratie- en Douanehandhaving.

 

De regering heeft de praktijk echter ook mee in het leven geroepen. Geldtransacties van meer dan tienduizend dollar (7.650 euro) moeten volgens een nieuwe regelgeving gerapporteerd worden. Drugskartels verhandelen dus liever goederen, dan dat ze dollars transporteren.

… met de kraan open

De Mexicaanse president Calderón voert al vijf jaar een offensief tegen de drugskartels. De president gebruikt hiervoor zowel leger als politiemacht. Gewelddadige incidenten –en moorden– zijn schering en inslag in deze drugsoorlog. Al 40.000 mensen lieten het leven sinds Calderón in 2006 zijn offensief startte.

Officiële bronnen verklaren in de L.A. Times dat er tot 50 miljard dollar (38,2 miljard euro) per jaar aan zwart geld circuleert in de Mexicaanse economie. Dit komt overeen met zo’n drie procent van de reguliere economie. Het is meer dan er aan olie geëxporteerd wordt, of aan sociaal beleid gespendeerd wordt.

Tussen de VS en Mexico wordt jaarlijks ook voor 400 miljard dollar (305,9 miljard euro) legale handel gevoerd. De drugskartels hebben dan ook weinig moeite om hun illegale handel te verdoezelen voor douane.

Mexico verkiest in juli 2012 een nieuwe president. Calderón zal zeker herinnerd worden voor zijn stevige aanpak van de drugskartels in het land. Of het ook als een succes zal gezien worden, is heel wat minder waarschijnlijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.