Drugsmaffia sterker dan ooit in Honduras

Drugshandelaars doen voor de kust van Honduras en in het luchtruim van het Midden-Amerikaanse land bijna wat ze willen. Honduras is nog niet bekomen van het ultieme bewijs van de almacht van de drugsmaffia: de moord op de chef van de Hondurese drugsbestrijding in december vorig jaar.
Julián Arístides González, een voormalige generaal die al zes jaar aan het hoofd stond van de Hondurese drugsbestrijding, werd op 8 december vermoord nadat hij zijn kinderen bij de school had afgezet. Kort daarvoor had hij aangekondigd dat hij een lijst met politici en ambtenaren bekend zou maken die banden hadden met de drugsmaffia in Honduras.
In oktober had de Hondurese politie op onherbergzame plaatsen in het noordoosten van het land verscheidene kerkhoven van lichte vliegtuigen gevonden waarmee drugs waren aangevoerd vanuit Colombia en Venezuela. Na gebruik worden die tuigjes vaak in brand gestoken. Diezelfde maand werd ook een Venezolaanse Antonov 28 in beslag genomen. Het vrachtvliegtuig had net vier ton cocaïne gelost en kon niet meer opstijgen van de illegale landingsbaan waar de politie het aantrof.

Indrukwekkende logistiek


Ook in andere delen van het land voeren drugshandelaars hun vrachten met vliegtuigen af en aan. De drugsmaffia in Honduras is goed georganiseerd. Dat bleek ook uit een basis die de politie eind vorig jaar in de dichte jungle in het noordoosten van het land aantrof. In de gebouwen werkte een veertigtal mensen, naast Hondurezen ook Mexicanen en Guatemalteken. De basis had een eigen elektriciteitscentrale, een landingsbaan met lichtbakens en grote voorraden wapens en levensmiddelen.
De Hondurese ordediensten zijn zwaar onder de indruk. “We stellen een onvermoed sterke penetratie vast”, zegt Orlin Cerrato, de woordvoerder van de politie. “We kunnen zomaar niet doen wat we willen, want onze tegenstanders zijn beter uitgerust en hebben een uitstekende logistiek”.
Volgens een drugsbestrijder die niet genoemd wil worden, duurt het ontladen van de lichte vliegtuigjes of bootjes waarmee de drugs meestal worden vervoerd, maar vier tot acht minuten. Zelfs als de politie getipt wordt, komt ze vaak te laat. Experts zeggen dat de drugsmaffia in Honduras alleen echt kan worden aangepakt als ook de netwerken waarlangs ze aan voertuigen, brandstof, levensmiddelen en schuilplaatsen komt, worden gekortwiekt.

Mexico


De Hondurese expert Alfredo Landaverde gaat ervan uit dat kartels uit Mexico de drugshandel in Honduras domineren, al zijn er ook Colombiaanse kartels actief. De Mexicaanse maffia verschuift een deel van haar activiteiten naar Honduras omdat ze in eigen land het vuur aan de schenen krijgt gelegd door het leger.
De voorbije jaren werden waarschijnlijk steeds grotere hoeveelheden drugs via Honduras getransporteerd. Sinds 2007 vond de politie ongeveer 150 lichte vliegtuigjes waarmee drugs waren vervoerd – meestal exemplaren die na gebruik in brand waren gestoken. Elk van die vliegtuigjes kan tweehonderd tot tweeduizend kilogram drugs vervoeren. De Hondurese autoriteiten schatten dat acht op de tien moorden die elke dag in het land worden gepleegd, verband houden met de drugshandel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.