Drugsoffensief leidt tot arrestatie corrupte politiemensen en ambtenaren

De Cubaanse overheid steekt een tandje bij om het de drughandelaars moeilijk te maken en dat zullen ook politie en overheidspersoneel geweten hebben. Sommige politiemensen en ambtenaren houden er immers een lucratieve bijverdienste op na in de wereld van de drugtrafiek, voornamelijk door strategisch de andere kant op te kijken.

In Havana was de koortsachtige speurtocht van de politie naar marihuana, cocaïne en crack al eerder een alledaags gespreksonderwerp. Sinds januari zijn daar ook de huiszoekingen en arrestaties door de politie in eigen rangen bijgekomen. De eerste die eraan moest geloven was een gepensioneerde militair die een privé-restaurant en een clandestien hotel uitbaatte. Hij liet zich ook in met illegale activiteiten die gingen van drugs dealen tot prostitutie. Daarop volgde de arrestatie van enkele agenten in actieve dienst.

Het is een publiek geheim dat sommige agenten nauwe banden hebben met prostitutienetwerken en met drughandelaars. Volgens een anonieme bron knijpen sommige politiemensen in Havana graag een oogje dicht in ruil voor geld, luxegoederen of een warm bed ‘s nachts. Actiever zijn de politiemannen die aangespoelde drugspakketten, meestal bedoeld voor de VS, onderscheppen en zelf doorverkopen. De pakketten werden vanuit een schip in zee gegooid omdat het vaartuig gecontroleerd werd.

“Corruptie bij de politie is in Cuba nog een marginaal fenomeen”, zegt historicus Mario Suarez, “maar als nu niet wordt ingegrepen, dan zal het escaleren tot ongekende hoogten. Kijk maar naar hoe het met cocaïne is gegaan. Jarenlang heeft de overheid halsstarrig volgehouden dat er in Cuba geen harddrugs te krijgen waren. Ondertussen groeiden de verkoop en de consumptie ongestoord en is een cocaïneverslaving lang niet meer zeldzaam in Cuba. Hard optreden is de boodschap.”

De door de staat gecontroleerde pers maakt zelden melding van corrupt overheidspersoneel, tenzij de overheid een voorbeeld wil stellen. Zo meldt Granma, het dagblad van de regerende communistische partij, dat vijf buitenlanders en drie Cubanen een celstraf van 20 jaar tot levenslang hebben gekregen in het kader van het offensief tegen de drughandel. De modale Cubaan is er intussen gerust in en gaat ervan uit dat al meer dan de helft van het corrupte overheidspersoneel achter de tralies zit.

De overheid laat er geen gras over groeien. Zo wordt niet alleen iedereen bij de kraag gevat die verdacht wordt van betrokkenheid bij drughandel, ook de huizen van de betrokkenen worden door de overheid geconfisqueerd. Onverdachte gezinsleden worden in opvangtehuizen ondergebracht, waar ze op de afloop van het proces moeten wachten. De wet die dat mogelijk maakt, dateert nog maar van februari.

Cuba’s minister van Justitie, Carlos Raúl Concepción, verklaarde aan de pers dat de maatregel ook mag worden toegepast in geval van prostitutie, ontucht, pornografie, aanranding van de eerbaarheid van minderjarigen of mensenhandel. “Er zal geen genade zijn voor wie op Cubaanse bodem geen respect toont voor het welzijn en de gezondheid van onze kinderen door drugs ons land binnen te brengen”, stond vorige week in een waarschuwend artikel in Granma te lezen. De krant benadrukte dat de criminelen die de waarschuwingen nu nog in de wind slaan, harde acties mogen verwachten.

Granma wees erop dat de boodschap bedoeld is voor alle Cubanen, afgezien van hun sociale status. Ook militairen, politici en politiemensen tot in de hoogste regionen moeten zich volgens de krant niet de illusie maken dat hun status ze zal beschermen. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Erger nog, in Cuba geldt het voor de rechtbank als een bezwarende omstandigheid als een verdachte een overheidsfunctie uitoefent.

Eén van de gevoeligste onderwerpen is de corruptie bij ambtenaren. Die is de laatste jaren flink toegenomen door de komst omdat buitenlandse bedrijven. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina, zou buitenlandse bedrijven in ruil voor goederen en andere voordelen hebben bevoordeeld en zo zijn deel van de corruptiekoek hebben gekregen. Vorige week moesten vier vice-ministers van economie opstappen, wat officieus in verband wordt gebracht met misbruik van overheidsfondsen. De echte redenen voor de ontslagen wil de Cubaanse overheid niet kwijt. De advocaat van een van de verdachten zegt dat hij “van boven af” te horen heeft gekregen dat geen enkele beklaagde, hoe hooggeplaatst ook, moet rekenen op een voorkeursbehandeling.

Dalia Acosta

xml=2

Ref: ca ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.