Drugsprogramma moet snelle verspreiding hiv in Pakistan tegengaan

Het aantal mensen dat in Pakistan besmet geraakt met hiv groeit snel. De gestage toename van injecterende druggebruikers heeft daar volgens experts veel mee te maken.

 

  • © IPS/Ashfaq Yusufzai Een verslaafde injecteert heroïne in de buitenwijken van Peshawar. Pakistan met zijn 180 miljoen inwoners telt een grote groep injecterende druggebruikers. © IPS/Ashfaq Yusufzai

Officieel telt Pakistan 9000 aidspatiënten maar het risico op een snelle groei van dit cijfer is hoog. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een cijfer hoger dan 100.000 meer realistisch is.

Het land met zijn 180 miljoen inwoners telt immers een grote groep injecterende druggebruikers. Zij kennen een hoog risico om besmet te geraken met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Afghaanse papaver

“Injecterende druggebruikers besmetten elkaar als ze geïnfecteerde spuiten met mekaar delen. We vrezen dat op die manier de hele bevolking gevaar kan lopen”, zegt Syed Mohammad Javid van het Nationaal Aidsprogramma.

In Pakistan is gemakkelijk aan heroïne te geraken door de nabijheid van Afghanistan, met zijn rijke papaverteelt.

“In Peshawar testte twintig procent van de injecterende druggebruikers positief op hiv, dat is alarmerend”, zo citeert hij een studie die in 2010 in samenwerking met het Canadese Internationale Ontwikkelingsagentschap werd uitgevoerd.

Nadat een studie van de WHO uitwees dat er hierdoor infectiegevaar bestaat voor de gehele bevolking, richtte Pakistan samen met de WHO 13 centra op waar antivirale hiv-medicatie wordt voorzien.

Cannabis

“UNAIDS is bezig met de oprichting van 20 centra waar druggebruikers opgevangen en behandeld kunnen worden. Ngo’s lokaliseren de gebruikers en brengen ze naar deze centra, aidspatiënten worden naar een van de centra doorgestuurd waar ze terecht kunnen voor antivirale hiv-medicatie”, zegt Oussama Tawil, coördinator van UNAIDS, het aidsprogramma van de Verenigde Naties, voor Pakistan en Afghanistan.

De hulporganisaties krijgen ook de taak om steriele naalden uit te delen om te voorkomen dat besmette naalden doorgegeven worden.

Dit pilootproject loopt momenteel in Peshawar en zal in een later stadium in andere steden gelanceerd worden.

Een studie die de Pakistaanse overheid samen met de VN uitvoerde in 2013 berekende dat 4,25 miljoen Pakistani afhankelijk zijn van drugs. Cannabis was daarbij de meest gebruikte drug in Pakistan met zo’n 4 miljoen gebruikers. Opium en heroïne wordt door 1 procent van de druggebruikers gebruikt.

Het hoogste aantal gebruikers woont in provincies die grenzen aan regio’s in Afghanistan waar papaver gekweekt wordt.

Slechts 30.000 volwassen gebruikers hadden het afgelopen jaar toegang tot behandeling, vooral voorzien door plaatselijke hulporganisaties.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3150   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift