Drugstrafikant zegt dat hij Colombiaanse president financierde

Diego Murillo, alias Don Berna, die woensdag in de Verenigde Staten 31 jaar cel kreeg voor cocaïnehandel, zegt dat hij in 2002 de verkiezingscampagne van de Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft gefinancierd. Uribes toenmalige campagneleider ontkent.
De 48-jarige Diego Murillo was vorig jaar uitgeleverd door Colombia aan de Verenigde Staten, samen met andere leiders van de ultrarechtse paramilitaire Autodefensas Unidas de Colombia (AUC). Hij werd er door de VS van beschuldigd cocaïne te hebben ingevoerd. Een rechtbank in New York veroordeelde Murillo tot 31 jaar cel en een boete van 4 miljoen dollar.

Tijdens zijn proces zei Murillo’s advocate dat Murillo en de AUC Uribes campagne voor de presidentsverkiezingen van 2002 hadden gefinancierd. Murillo verklaarde dat het gebruik van drugsgeld “de enige manier was om de opmars van de communistische guerrilla’s te stoppen”.

Na afloop van het proces zeiden Murillo’s advocaten dat hij bereid was voor de Colombiaanse te getuigen over zijn banden met Uribe.

“Vals”



In Bogotá zei Fabio Echeverri Correa, die Uribes verkiezingscampagnes in 2002 en 2006 leidde, dat de verklaring van Murillo “vals” was. Volgens Echeverri werden de campagnes gefinancierd met giften van bedrijven en individuele personen en werden de cheques gedurende 15 tot 20 dagen onderzocht op hun afkomst.

De Colombiaanse regering zelf reageerde nog niet op de beschuldigingen.

Senator Cecilia López van de oppositiepartij Partido Liberal zei dat Murillo’s verklaring zorgwekkend was. “We kunnen op dit moment geen enkel proces houden maar we hebben de waarheid nodig.”

Gloria Flórez, directeur van de mensenrechtenorganisatie Asociación Minga, noemde de verklaring “zeer ernstig”. “De Colombiaanse staat heeft de plicht een onderzoek te openen naar de verklaringen van Don Berna en openheid te bieden over de financiering van de campagne van de president van de Republiek.”

In Colombia zijn sinds 1964 linkse guerrillagroepen actief, vooral de FARC. De ultrarechtse AUC bekampte de linkse guerrillagroepen, maar werd in 2007 officieel ontbonden na onderhandelingen met de regering.

Murillo maakte in de jaren zestig deel uit van de linkse guerrillagroep Ejército Popular de Liberación (EPL), een afscheuring van de FARC. In de jaren tachtig knoopte hij betrekkingen aan met het drugskartel van Medellín van Pablo Escobar, met wie hij in onmin raakte. Nadien sloot hij zich aan bij de AUC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.