Druk op Wolfowitz neemt toe

Wereldbank-voorzitter Paul Wolfowitz, staat onder steeds grotere druk om af te treden. De corruptie-affaire waar hij bij betrokken is, schaadt vooral de Wereldbank, zo luidt het argument nu. De kritiek op zijn functioneren blijft wereldwijd aanhouden, ondanks de aankondiging dat de bestuursraad van de Wereldbank de zaak verder onderzoekt. Als deze week glashard wordt vastgesteld dat Wolfowitz de regels overtrad dan is het gedaan met zijn carrière als ’s werelds eerste armoedebestrijder.
Wolfowitz ligt sinds enkele weken onder vuur omdat hij zijn vriendin Shaha Riza in 2005 een loonsverhoging van 60.000 dollar toekende, tegen de regels in en zonder medeweten van de raad van bestuur. Shaha Riza ‘moest’ immers van baan verhuizen toen haar partner baas bij de Wereldbank werd. Zij ging aan de slag bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken inclusief de door de Wereldbank betaalde loonsverhoging.  
De bestuursraad van de Wereldbank, bestaande uit 24 directeurs die landen vertegenwoordigen, verklaarden op 19 april dat de ad hoc onderzoekscommissie die zaak eerder onderzocht, daarmee door zal gaan en zo snel mogelijk een advies zal uitbrengen aan de bestuursraad. Wolfowitz verklaarde in een reactie afgelopen weekend dat hij het besluit van de bestuursraad ‘verwelkomt’ en dat ‘hij uitkijkt naar het implementeren van de aanbevelingen van de bestuursraad.’
Verwacht wordt dat de onderzoekscommissie al deze week zal bepalen of Wolfowitz de interne regels heeft overtreden door de personeelschef van de Wereldbank opdracht te geven voor een loonsverhoging voor Shaha Riza.
Voor de zekerheid heeft Wolfowitz intussen top-advocaat Robert Bennet ingehuurd als adviseur. De man verdedigde eerder president Bill Clinton toen wegens escapades in de Oval Officie in politiek-juridische problemen kwam.

Open brief


De druk op Wolfowitz nam enorm toe nadat de zogenaamde ‘Independent Evaluation Group’ van de Wereldbank openlijk zijn leiderschap negatief evalueerde. Daar bovenop kwam maandag de open brief in The Financial Times, waarin 42 ex-topmensen van de Wereldbank, Wolfowitz oproepen om af te treden: ‘Als de bank in zijn opdracht wil slagen moet het efficiënt zijn, zeker als het gaat over goed bestuur, zoals Wolfowitz zelf benadrukte als cruciaal element voor armoedebestrijding.’    
De 42 stellen dat ze niet langer geloven dat Wolfowitz nog een efficiënte leider kan zijn: ‘Hij heeft het vertrouwen en respect van Wereldbank-medewerkers op alle niveaus verloren, zaaide tweedracht tussen topmanagers, ontwikkelde gespannen relatie met de bestuursraad, en beschadigde zijn eigen reputatie en geloofwaardigheid als het gaat om goed bestuur, zijn vlaggenschip. Bovendien vervreemde hij enkele sleuteldonoren op een moment dat hun steun essentieel is voor het verlenen van de noodzakelijke middelen om de armste landen te helpen, vooral in Afrika.’ 
Wolfowitz staat nog niet helemaal geïsoleerd: het Witte Huis blijft hem steunen. En in de Financial Times zei Kevin Hassett, directeur economic policy studies bij het neo-conservatieve American Enterprise Institute (AEI), dat er een gecoördineerde campagne gaande is door medewerkers van de Wereldbank die is gericht tegen het anti-corruptie beleid van Wolfowitz. 
Dat is onzin, stelde Jean-Louis Sarbib, een voormalig topman bij de Bank en één van de 42 ondertekenaars. De open brief stelt juist dat men voor corruptiebestrijding is, maar tegen de manier waarop Wolfowitz dat beleid heeft doorgedrukt, zonder enig overleg of transparantie. De onderliggende kritiek is dat het anti-corruptiebeleid in de praktijk nogal arbitrair was en bovendien steeds meer de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten leek te dienen. Zo werden leningen aan een corrupt land als Uzbekistan stopgezet, maar het evenzeer corrupte Pakistan kreeg juist meer steun.    
Een woordvoerder van EU-voorzitter Angela Merkel zei dat de kwestie Wolfowitz volgende week maandag al doorgehakt zou worden op een Europees-Amerikaanse top in Washington. De Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul – samen met enkele Europese collegae – zei al klaar en duidelijk dat  ‘de situatie rond Wolfowitz onhoudbaar is’.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.