Dubai is de nieuwe bestemming in de vrouwenhandel

Volgens de Amerikaanse overheid worden tot tienduizend vrouwen uit de hele wereld tot prostitutie gedwongen in het rijke Dubai. De Bulgaarse fotojournaliste Mimi Chakarova denkt dat het aantal vrouwen dat er vrijwillig seks verkoopt nog veel hoger is. Chakarova ontrafelde bijna zeven jaar lang het internationale web van de vrouwenhandelaars.

The Price of Sex heet het multimediaproject van Mimi Chakarova. De in de VS wonende Bulgaarse vroeg zich af waarom zoveel vrouwen van haar generatie tegen hun wil in de prostitutie belanden. Ze reisde bijna zeven jaar lang door Oost-Europa en naar bestemmingslanden als Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.
Ze bracht zo honderden reizen van vrouwen uit landen als Moldavië en Oekraïne in kaart, vrouwen die in armoede leefden en in wrede seksslavernij terechtkwamen. Ze gaf de vrouwen een gezicht en een stem. De foto’s en video’s zijn te zien op een website (www.priceofsex.org)
“Ik wilde de complexiteit van de handel tonen, hoe het werkt, en hoe het iemands geest helemaal breekt”, zegt ze aan IPS. De weinige vrouwen die erin geslaagd zijn te ontsnappen, kampen niet alleen met zware gezondheidsproblemen en psychologische trauma’s maar ook met het sociale stigma.”

Opgesloten in een hotelkamer

Jenea, een van de vrouwen die Chakarova geïnterviewd heeft, komt uit een klein dorp in het zuiden van Moldavië. Ze werd verkocht aan een prostitutienetwerk door een buur die haar een baan  in Moskou beloofd had. Op haar achttiende zat ze opgesloten in een hotelkamer in Turkije, waar ze soms met vijftig mannen per dag moest slapen. Na een jaar kon ze ontsnappen.
Ze woont nu opnieuw in haar dorp, maar een baan kan ze niet vinden, door de vooroordelen, en door de incontinentie die een rechtstreeks gevolg is van het seksuele misbruik in Turkije. “Het zou beter geweest zijn als ik niet geboren was”, zegt ze zachtjes voor de camera.
Het project toont de nauwe band tussen overheden en vrouwenhandelaars, die de sekshandel draaiende houdt. Aurica, een Moldavische vrouw, vertelt hoe ze aan haar Turkse pooiers kon ontkomen maar opgepakt werd door de lokale politie, die haar terugbracht en zelf seks met haar had.

Dubai

Chakarova volgde de sekshandelsroutes naar het rijke Dubai. De grote aanwezigheid van buitenlandse mannen wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van de grote vraag naar sekswerkers in het emiraat.
“We zijn een extreem geglobaliseerde plaats met minimale regels, vandaar de uitbuiting”, zegt een mensenrechtenactivist uit Dubai in een interview aan Chakarova. “En ons rechtssysteem groeit niet snel genoeg, want onze regering is bang om te reguleren, het zou de zaken en de ontwikkeling kunnen afschrikken.”
Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken overheid worden tot tienduizend vrouwen uit de hele wereld tot prostitutie gedwongen in Dubai. Volgens Chakarova is het aantal vrouwen dat er vrijwillig seks verkoopt nog veel hoger.
De hoge prijzen voor seksuele diensten in Dubai betekenen dat veel vrouwen vrijwillig in de prostitutie zitten. “Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun lichaam te verkopen. En sommige worden erin gedwongen maar kiezen er dan voor om erin te blijven omdat ze niets hebben om naar terug te keren”, zegt Chakarova.

Gedoogd

Het schijnbare conservatisme van het islamitische emiraat staat in contrast tot de ruime beschikbaarheid van informatie over populaire clubs waar men sekswerkers kan oppikken en hoeveel ze vragen, gaande van 150 euro per nacht voor Aziatische vrouwen en iets meer voor Afrikaanse en Oost-Europese vrouwen, tot 1.000 euro voor vrouwen uit het Midden-Oosten.
Net als in Turkije wordt de vrouwenhandel in Dubai gedoogd en zelfs aangemoedigd door sommige autoriteiten, zegt Chakarova. Ze ondervond dat zelf ook. Tijdens haar laatste dag in Dubai werd haar hotelkamer overhoop gehaald. In geen enkele andere kamer in het hotel was ingebroken. Aan de receptiebalie weigerde men de politie te bellen.
Toen Chakarova’s cameravrouw uit Dubai wilde vertrekken, namen de veiligheidsdiensten in de luchthaven al haar banden in beslag. “We waren de hele tijd in de gaten gehouden en gevolgd”, zegt Chakarova. Pas toen de cameravrouw een scène maakte, kreeg ze haar banden terug. Haar bagage arriveerde pas een maand later.

Verantwoordelijkheid van de klant

Veel van de verantwoordelijkheid voor het seksuele misbruik, ligt bij de klant, zegt Chakarova. “De mannen die seks kopen, moeten begrijpen dat niet elke vrouw waarvoor ze betalen, het vrijwillig doet. Als een vrouw zichtbaar blauwe plekken heeft en opgesloten zit in kamer met lakens op de vloer en tralies voor de ramen, dan kan je moeilijk zeggen dat ze het vrijwillig doet.”
“Ik ben niet naïef, mannen zullen niet ophouden te betalen voor seks. Maar ik hoop dat zij die dat doen, zich realiseren dat ze evengoed bijdragen tot een van de lelijkste en duisterste criminele industrieën van onze tijd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.